fbpx

Alternative de transport în București

Trotinete București

De ce te-ar interesa?

Fie că vrei să scapi de trafic, nu ai mașină sau preferi să eviți transportul în comun în perioada asta, ai la dispoziție mai multe opțiuni pentru a putea ajunge rapid dintr-un loc în altul în București.

Dacă ești din capitală, e imposibil să nu fi observat sutele de trotinete electrice și biciclete de închiriat împrăștiate prin tot orașul. Iată care sunt principalele opțiuni și cât te costă fiecare.

Lime

Una din primele companii apărute pe piață, au deja ceva experiență.

Costul standard este de 3 lei deblocarea + 0.6 lei/ minut.

Pachete lunare:

  • 5 călătorii cu 50 lei/ lună (în limita a 30 min/ călătorie)
  • 10 călătorii cu 70 lei/ lună
  • 25 călătorii cu 150 lei/ lună

 

Pachetul unlock (9 lei):

  • Nu plătești deblocarea timp de 1 săptămână pentru oricâte călătorii. Merită dacă faci mai mult de 3 călătorii într-o săptămână.

 

Mai nou, poți închiria un Lime și din aplicația Uber.

Concurentul lui Uber e unul din ultimii sosiți pe piața de trotinete electrice din București, dar a intrat puternic. Deși nu au cel mai frumos design, trotinetele Bolt au umplut trotoarele din centru și cel puțin când scriu aceste rânduri par să fie foarte populare.

Pentru moment, nu se plătește taxă de deblocare, iar costul este de 0.6 lei/ minut.

Probabil cele mai arătoase și confortabile trotinete la ora actuală sunt cele aduse de compania românească Splash.

Tariful este de 3 lei deblocarea și 0.5 lei/ minut.

Flow

O altă firmă românească, una dintre cele mai vechi. Personal, însă, mi se par mai puține trotinete disponibile decât celelalte. Nu prea dau de ele prin oraș. Cu aplicația, însă, le găsești ușor.

Costul este 2 lei deblocarea și 0.6 lei/ minut.

Prezenți pe piață de 5 ani, I’Velo oferă din punctul meu de vedere cel mai bun raport calitate – preț. În principal se ocupă cu închirierea de biciclete, dar acum au și trotinete electrice.

Există însă o limitare majoră: bicicletele și trotinetele trebuie lăsate in stațiile lor, aflate în niște puncte fixe din oraș. Așadar, dacă n-ai o stație atât în apropierea punctului de plecare cât și a destinației, nu prea te ajută. Eu am o stație aproape de casă, așa că iau o bicicleta I’Velo de fiecare dată când am de mers în centru.

Prețurile sunt accesibile, probabil și datorită faptului că proiectul este susținut de Raiffeisen și Kaufland.

Cu un abonament te poți plimba cu bicicleta/trotineta în oricâte sesiuni de câte 2 ore. De fapt, le poți prelungi gratuit din aplicație la 4 ore. Dacă depășești, sau nu prelungești la timp, există niște costuri suplimentare.

În plus, cu abonamentul I’Velo ai acces și la bicicletele și trotinetele I’Velo Relax, cele din parcuri.

ivelo

Citylink este un serviciu de închiriat atât biciclete, cât și mașini, cu ajutorul aplicației de pe telefon.

Avantajul major este că nu trebuie lăsate în stații de parcare predefinite, ca la I’Velo. Practic, găsești cele 350 de biciclete disponibile oriunde în jurul tău, fiind localizate prin GPS.

Nu au abonamente și nici taxă de pornire. Pur și simplu, le plătești cu cardul atât cât le folosești.

Prețul de închiriere a unei biciclete este de 0,2 lei/minut iar dacă te plimbi mai mult de 30 minute primești gratuit încă 30 de minute. Astfel, o oră de mers cu bicicleta va costa 6 lei. Prețul minim pe o cursă este de 3 lei și se va aplica indiferent de durata cursei. 

Dacă închiriezi bicicleta mai mult de 4 ore consecutive, atunci o poți păstra toată ziua iar costul total va fi de 24 lei/24 de ore.

Cum spuneam, din aceeași aplicație poți închiria și mașini într-un sistem similar.

Prețul minim pe o cursă este de 10 lei și se va aplica indiferent de timpul trecut sau distanța parcursă.

Preţul pe timpul scurs de la închirierea autovehiculului este de 0,6 lei/min pentru Toyota Yaris și 0,7 lei/min pentru Toyota Corolla. Ca la trotinete 😀

Dar stai, că la mașini plătești și preţ pe distanţa parcursă, de 0,8 lei/km pentru autoturismele Toyota Yaris Hybrid si de 0,99 lei/km pentru autoturismele Toyota Corolla Hybrid.

Prețul perceput cât timp autoturismul este parcat este de 0,15 lei/min pentru primele 120 min iar după depășirea acestui interval de timp prețul va fi de 0.6 lei/min.

Prețul pentru o zi (24 de ore de la momentul închirierii) este de 140 lei pentru autoturismele Toyota Yaris și de 170 lei pentru autoturismele Toyota Corolla, şi se aplică după scurgerea unui timp de 240 min de la închirierea autovehiculului sau după parcurgerea unei distanțe de 50 km. 

După depășirea celor 50 km prețul va fi de 0,8 lei/km pentru autoturismele Toyota Yaris și de 0,99 lei/km pentru autoturismele Toyota Corolla.

Alte opțiuni de mobilitate în București

După cum ai văzut, sunt multe variante de deplasare în București. Bineînțeles, mai ai la dispoziție transportul în comun, taxiurile (inclusiv aplicațiile de ride sharing cum ar fi Uber, Bolt ș.a.), dar pe astea le știi deja, așa că n-are rost să scriu despre ele.

Ar mai fi însă o opțiune, din punctul meu de vedere foarte subestimată: mersul pe jos. Sunt o grămadă de avantaje, inclusiv pentru sănătate, ale mersului pe jos și ai să fi surpins(ă) că în multe situații nu faci cu mai mult de 15-20 de minute față de mersul cu mașina. În cazul meu, cel puțin, așa se întâmplă.

Am vorbit mai mult pe tema asta cu Alexandra Gătej de la Societatea Omului Sănătos în episodul ăsta din România Out of Office: 

Tu cum te deplasezi prin oraș? Dacă e ceva despre care n-am scris, spune-mi în comentarii!

Spune-le și altora:

5 2 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x