fbpx

Back to school: cum să-ți pregătești casa pentru școala online

ana are febra

De ce te-ar interesa?

Începe un nou an școlar! Copiii, dar mai ales părinții, au mai multe emoții ca deobicei, ținând cont de toate incertitudinile din jur. Mai mult ca sigur, anul acesta va fi legat de școala online. Chiar dacă în unele situații pentru început copiii merg la școală full time sau alternativ câte una – două săptămâni, eu aș putea paria că în scurt timp școala online va fi predominantă, dacă nu exclusivă.

Așadar, odată cu cumpărăturile clasice de caiete și ghiozdane, poate că anul ăsta trebuie să acorzi atenție și setup-ului de acasă. Am scris acum câteva săptămâni un articol despre work from home, pe care l-am adaptat pentru școala online, setup-urile fiind similare. Iată câteva recomadări:

Cum să-ți pregătești casa pentru școala online

1. Crează atmosfera de școală acasă

Este esențial ca cei mici să primească semnale clare care să delimiteze școala de casă, chiar dacă ei nu ies din camera lor. La școala fetelor mele, care va funcționa în sistem hibrid (unii copii acasă, alții la școală), copiii rămași acasă trebuie să poarte bluze albe, la fel ca cei care merg la școală. În plus, camera video va trebui să rămână deschisă pe tot parcursul orei.

Mi se pare important să le fie clar copiilor în timpul lecțiilor online că ei trebuie să se concentreze ca și cum ar fi fizic în clasă. Desigur, nu va fi deloc ușor. De aceea, mediul din jurul lor, chiar și îmbrăcămintea, joacă un rol cheie în a transmite creierului că nu e cazul să intre în modul de relaxare sau joacă.

2. Asigură-te că se vede bine “la tablă”

Merită să investighezi dacă imaginea de pe tableta sau laptopul copilului s-ar vedea mai bine proiectată pe un monitor separat, sau chiar pe un televizor. Nu uita că va trebui să vadă bine scrisul de pe tabla din clasă!

Un simplu cablu HDMI ar putea rezolva problema, dacă televizorul este la îndemână.

Dacă vrei să eviți cabluri atârnând prin casă, poți încerca un Chromecast, ce poate lega foarte simplu prin Wi-Fi orice televizor de o tabletă sau laptop. Costă sub 200 lei și merge foarte bine. Asta dacă n-ai deja un smart TV de generație mai nouă, care s-ar putea să aibă funcția de mirroring integrată.

La capitolul monitoare sunt multe variante. Nu ocupă mult spațiu pe birou și cu siguranță oferă o imagine mai bună decât ecranul mic al unui laptop sau al unei tablete. Eu aș merge pe o variantă cu ecran de 22” – 24”, tip IPS, care să protejeze cât mai bine ochii. Dell-ul ăsta oferă un bun raport calitate-preț pe la 700 lei:

3. Oferă-i un scaun ergonomic, pentru a-i proteja coloana

Dacă dai un search pe Google, afli că un scaun bun te cam arde la buzunar: poate ajunge și la câteva mii de lei bune! Găsești însă și sub 300 de lei ceva decent, care să-și facă treaba. Eu îți recomand să arunci o privire la scaunele astea de la Henderson. Ce mi se pare interesant la ei este că dacă nu găsești pe site un tip de scaun la care te gândești, poți să le trimiți poza și ei îl găsesc pentru tine și apoi îți fac o ofertă. Tare, nu? 😀

4. Biroul, mai important ca niciodată

În mod normal, biroul e deja în setup-ul de acasă, pentru că acolo își face temele. Dacă nu l-ai luat încă, poți găsi ceva mai discret, care să nu devină noul punct central al livingului sau al dormitorului, dar care să se integreze bine în peisaj și să-și facă treaba. Poate ceva de genul ăsta:

Sau poate chiar o masă pliabilă, pe care să o strângă de fiecare dată când se termină școala. 

5. Upgradează-ți conexiunea la internet

“Alo…nu se înțelege ce spui! Poți să repeți, te rog?”

Sună cunoscut? Păi hai să vedem! Copilul (sau copiii) în videocall cu școala toată ziua. Dacă mai lucrezi și tu de acasă și partenerul/a de viață, sigur mai faceți și voi niște conferințe conectați la VPN-ul companiei. Cât să ducă și țeava aia de net?

Vestea bună e că poate să ducă suficient. Doar să te asiguri de 2 lucruri:

  • Să ai un abonament bun la net. Întreabă la furnizorul tău care e abonamentul cu viteza cea mai mare și alege-l pe acela. Avem net mega ieftin în România, e păcat să nu profiți de asta!
  • Să ai un router foarte bun. Da, router-ul contează foarte mult, nu degeaba unele vin gratis de la furnizorul de internet și altele pot costa peste 1,000 lei. Nu sunt toate la fel! Cât dai, atâta face! Eu îți recomand routerul pe care îl am și eu de ceva vreme, ASUS Blue Cave. Își face treaba excelent și la mine a dus fără probleme 4 videoconferințe simultane timp de mai multe ore. Dacă te pasionează, ai aplicație pe telefon din care poți să prioritizezi anumit gen de trafic de net: de exemplu să primeze videostreaming-ul în fața gaming-ului sau invers. Astfel te asiguri că ce contează cel mai mult pentru tine va merge în condiții optime permanent, indiferent de cine mai folosește rețeaua acasă. Bonus: arată foarte bine și poți să-l expui fără probleme oriunde în casă pentru un semnal optim. Doar să te pregătești să răspunzi tuturor invitaților ce e chestia aia cu gaură luminoasă de sub televizor! 😝 Dacă ai casă mare și vrei să bată până în fundul curții, îi poți lua 1-2-3 unități separate și să formezi un sistem de tip mesh.

6. Cumpără un suport de laptop

Îți recomand cu căldură să-ți iei un suport de laptop, care va ridica ecranul la nivelul optim, pentru a nu avea probleme cu coloana sau cu ochii. Măsuța asta de la Ej-Products e o opțiune mai premium, dacă vrei să ai parte de maxim de confort și versatilitate. Găsești însă și variante mult mai simple, cu câteva zeci de lei, cum ar fi asta.

7. Lumina de calitate

Probabil că ai observat că toate clasele au ferestrele pe stânga. Astfel lumina naturală asigură condițile perfecte la scris. Încearcă și acasă să faci în așa fel încât lumina să vină din stânga.

Dar nu ai lumină naturală tot timpul, mai ales că ziua se scurtează. Ce fel de lumină artificială ai în camera copilului? E momentul să-ți iei o aplică cu led-uri! Tehnologia a evoluat foarte rapid în ultimii 2-3 ani și asta înseamnă o calitate excelentă la prețuri mai mult decât decente. Consumul e o fracțiune din cel al becurilor impropriu numite “economice”, plus că mai toate vin acum cu telecomandă, din care poți seta temperatura luminii (rece / caldă / naturală) sau intensitatea. Eu am luat-o pe aceasta și sunt foarte mulțumit! În plus, ai multe design-uri chiar faine din care să alegi!

În plus, o lampă de birou tot cu led, ar fi extrem de utilă. Uite o posibilă variantă la un preț decent:

Cu toții trebuie să învățăm să ne adaptăm la acest nou context, căci viața merge înainte și copiii noștri nu își mai pot permite încă un an de școală pierdut! Poate că nu e chiar cel mai rău lucru că pandemia asta a forțat o digitalizare generalizată în societate. Sunt convins că după ajustările necesare, vom simți că suntem cu toții la nivelul următor!

Dacă vrei și alte informații de la mine, în fiecare luni trimit pe mail Newsletter-ul lui Sandu. Abonează-te și tu aici!

Spune-le și altora:

5 1 vote
Article Rating
Etichete:
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x