fbpx

Brainstorming în izolare: 5 sfaturi pentru o sesiune de la distanță reușită

brainstorming în izolare

De ce te-ar interesa?

Trăim vremuri unice și pentru a trece cu bine prin ele, multe business-uri au nevoie de soluții unice. Tot ce știai până acum despre business-ul tău s-ar putea să nu fie suficient. Va trebui să gândești diferit, nonconformist, în afara zonei tale de confort.

Cea mai cunoscută metodă de a genera idei outside the box este să aduci împreună câțiva colegi cu experiențe și personalități cât mai diverse și să faceți un brainstorming. Dar cum arată un brainstorming în izolare? În primul rând, poți face unul cât de cât eficient? Și dacă da, ce este diferit față de un brainstorming clasic?

Răspunsul la prima întrebare este: trebuie! Acum, mai mult ca niciodată, ai nevoie să generezi idei noi, deci n-ai de ales! Trebuie însă să te adaptezi la condițiile foarte diferite în care va avea loc sesiunea de brainstorming, dacă vrei să scoți ceva util din ea.

3 caracteristici ale unui brainstorming în izolare

  • lipsește contactul direct între participanți, ceea ce face mult mai dificilă construirea acelei energii generatoare de sinergie
  • nu poți utiliza materialele fizice specifice: post-it-uri, markere colorate, flipchart-uri, elemente vizuale
  • tehnologia și conexiunea la internet sunt esențiale 
Brainstorming în izolare: 5 sfaturi pentru o sesiune de la distanță reușită

5 sfaturi pentru un brainstorming în izolare reușit

1. Selectează participanții potriviți

Ca la orice brainstorming, ideal este să ai participanți cât mai diverși, poate chiar și din alte funcțiuni sau domenii. Într-un mediu remote, însă, e nevoie să mai ții cont de un aspect: abilitățile tehnologice.

Va fi nevoie ca participanții să se descurce decent cu unele aplicații ușoare, pe care probabil le vor folosi pentru prima oară. În loc să scrie pe un post-it și să-l lipească pe flipchart, poate că vor trebui să folosească echivalentul digital (discutăm detalii un pic mai jos). Nu vrei ca în mijlocul sesiunii să petreci minute în șir rezolvând aspecte tehnice individuale, pentru că riști să pierzi atenția întregului grup.

În mod normal, în mediul business, toată lumea are un nivel minim de înțelegere a unor programe standard, precum Excel-ul sau Powerpoint-ul. Totuși, unii au o dificultate mai mare decât alții în a se adapta rapid la un program pe care îl văd pentru prima dată. 

Astfel, dacă ai de ales, consideră și acest aspect în selectarea grupului. O altă opțiune este să ai în avans o scurtă sesiune de training cu acei participanți pe care îi știi în relații mai reci cu tehnologia. 

2. Planifică partea tehnică cu maxim de atenție

Pregătirea este o parte esențială înainte de orice astfel de sesiune, dar în cazul unui brainstorming în izolare, capată o importanță chiar și mai mare.

În mediul fizic, dacă n-ai flipchart, scrii pe foi, dacă n-ai bilețele, le faci din hârtii. În mediul online, dacă pică conexiunea, se blochează totul. Gândește-te la diverse soluții de back-up, pe care să le ai la îndemână:

  • desemnează mai mulți co-host ai sesiunii, pentru a nu depinde de o singură conexiune
  • informează-ți contactul de la IT despre ce vrei să faci, roagă-l să fie “pe fază” pe parcursul call-ului, pentru cazul în care cineva întâmpină dificultăți tehnice
  • testează soluții alternative, dacă aplicația pe care o folosești se blochează 

 

3. Setează așteptările corecte de la început

Rezultatul unui brainstorming este greu de anticipat. Sunt multe situațiile în care nu este produsă nicio idee nouă cu adevărat valoroasă. Dar nici nu ar fi rezonabil să așteptăm asta, că altfel lumea ar fi plină de idei revoluționare.

În cazul unui brainstorming la distanță, e important să admiteți de la început, ca și grup, că este posibil să nu obțineți rezultate din prima, mai ales în aceste condiții speciale. E nevoie de angajamentul și determinarea tuturor pentru a merge înainte.

În plus, dacă organizezi pentru prima oară un brainstorming online, e normal să nu meargă totul perfect. Roagă participanții să-și noteze orice feedback sau idei de îmbunătățire și să le împărtășească cu tine la final.

4. Folosește tehnica optimă de brainstorming, adaptată la mediul virtual

Sunt mai multe tehnici de brainstorming și s-ar putea ca tu să ai deja unele preferate, din experiențele anterioare. Ține cont că ce a funcționat în mediul offline s-ar putea să nu dea aceleași rezultate în mediul online. E o bună ocazie să cercetezi și să experimentezi cu alte metode. Iată niște posibile opțiuni aici și aici.

Personal, îmi plac:

  • Worst Possible Idea – un fel de brainstorming pe invers, în care vă propuneți să generați cât mai multe idei proaste. Vă ajută să ieșiți din mindset-ul de criticare sau de frică de a fi criticat.
  • Mindmapping – construiți de la o idee la alta, maximizând contribuția fiecăruia
  • Braindumping – brainstorming în scris

 

5. Alege aplicațiile ideale pentru ce ai tu nevoie

După ce ai ales tehnica de brainstorming pe care vrei să o folosești, caută și aplicația optimă pentru a o pune în practică în mediul online.

O să fii surpins câte tool-uri există pe net, multe dintre ele gratuite.

Începe cu aplicația de conferință. Mie mi se pare că zoom ar fi cea mai potrivită pentru brainstorming și pare că au rezolvat și problemele de securitate cu care s-au confruntat în trecut. Poți seta și break-out groups, ceea ce se poate dovedi foarte util.

Pe IdeaBoardz poți să simulezi lucrul cu post-it-urile. Este extrem de simplu atât de setat, cât și de utilizat. 

Cu Poll Everywhere poți vota ideile în timp real.

Pe Coogle creezi mind maps împreună cu toți participanții.

Când e vorba de colaborare în timp real, îți recomand și aplicațiile din suita Google Docs. Sunt gratuite, foarte simplu de utilizat și funcționează excelent. Mai bine decât Office 365, aș zice eu.

Tu ai încercat până acum să faci brainstorming în izolare? Ce aplicații ai folosit și cum a fost?

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
guest
1 Comment
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Adriana
Adriana
1 month ago

Foarte bun articolul si a venit chiar intr-un moment in care ma luptam cu ideea ca va trebui sa facem un brainstorming in companie … virtual. Si il tot amanam. Acum macar am cateva tool-uri si o perspectiva noua. Nu abia astept sa il facem dar macar suntem mai pregatiti. 🙂 Multumim

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x