fbpx

Când devin roboții mai deștepți ca noi?

roboți

De ce te-ar interesa?

În anumire privințe, roboții sunt deja mai deștepți ca noi: calculează infinit mai repede și mai bine, acționează cu o precizie inaccesibilă nouă ș.a.m.d. Și totuși, mai au ceva până să atingă nivelul de profunzime și complexitate al unui creier uman. Dezvoltarea roboților, însă, este abia la început. Prin urmare, când să ne așteptăm să ne depășească?

Putere de procesare

Celebra lege a lui Moore observă încă din 1965 că numărul de tranzistori dintr-un circuit integrat, deci și puterea de procesare, se dublează la fiecare doi ani prin avans tehnologic – evoluție confirmată în deceniile următoare. Ray Kurzweil, un inventator și futurolog american, propune în 2001, o extensie a legii lui Moore asupra dezvoltărilor tehnologice. Acesta face o predicție a evoluției numărului de calculații pe secundă ce pot fi cumpărate cu 1000 $.

inteligența artificială
Sursa: singularityhub.com

Astfel, în 2010 puteai cumpăra cu 1000 $ capacitatea de calcul a creierului unui șobolan. În 2023 vei putea deja cumpăra pe cea a unui om. Iar în 2049 vei putea cumpăra cu 1000 $ un procesor cu puterea de procesare a creierelor tuturor oamenilor de pe planetă! Cu 1000 $!!!

Având această informație, hai să ne imaginăm cum va arăta lumea în 2049. Ce să-i învățăm la școală azi pe copii ca să-i pregătească pentru a munci în vremurile alea? Cât va mai conta să aibă o memorie bună sau să știe să rezolve integrale complexe la matematică? De fapt, cât de mult mai contează și azi?

Tu care crezi că vor fi joburile viitorului? Vor mai avea oamenii joburi? Am scris un articol separat pe tema asta, dacă te interesează.

“A 5-a Revoluție industrială”, așa cum o numesc unii, va fi despre cum tehnologia va face o lume mai bună, nu numai mai eficientă. E important, însă, să înțelegem încă de pe acum în ce direcție se îndreaptă omenirea, pentru a ne pregăti. Vorba unui clasic în viață, “Iarna nu-i ca vara”. La fel, nici 2050 nu va fi ca 2020! 

Spune-le și altora:

Tu ce zici?

avatar