fbpx

Cele mai influente 100 de companii din lume

cele mai influente 100 de companii

De ce te-ar interesa?

Revista Time, care publică an de an topul celor mai influente persoane din lume, s-a hotărât de anul acesta să se uite și la cele mai influente 100 de companii. Care sunt afacerile care au cel mai mare impact asupra viitorului nostru?

Metodologie

Jurnaliștii americani au solicitat nominalizări de la tot felul de experți din diverse industrii și sectoare: tehnologie, transporturi, sănătate, entertainment etc. La fel ca la Oscaruri, nu știm exact cine sunt toți cei care au votat, dar trebuie să-i credem pe cuvânt pe autori. Asta în sine mă face să realizez că revista Time însăși este una dintre cele mai influente companii, deși nu apare în propriul studiu 😉

Criteriile de evaluare au fost legate, printre altele, de:

 • inovație
 • impact
 • relevanță
 • succes
 • ambiție
 • leadership

Rezultatul este o listă cu 100 cele mai influente companii din lume în 2021, grupate pe 5 categorii:

 • Pionieri (fără cravată 😊 )
 • Lideri
 • Inovatori
 • Titani
 • Perturbatori (eng. Disruptors)

Evident, sunt multe companii super cunoscute în listă, dar și unele de care eu unul nu am auzit. Iată un motiv în plus de a studia mai în detaliu topul Time. Vezi mai jos business-urile care mi-au atras mie atenția.

Remarcatele mele

Pionieri

Hello Sunshine: compania de media, fondată de celebra actriță Reese Witherspoon, este o dovadă clară a validității zicalei ”Succesul aduce succes”. Fata știe să identifice cărți ce pot deveni filme de succes și a făcut un super business din asta!

Flutterwave: o companie din Nigeria care a atins statutul de unicorn (valoare de peste 1 miliard de dolari), facilitând plăți electronice pe continentul african. A conceput campania ”Păstrăm lumina aprinsă”, prin care a ajutat peste 20,000 de magazine fizice să treacă în online pe timpul pandemiei.

Tilray: cel mai mare producător de canabis din lume. Da, acum e legal în multe părți și pare un business de mare viitor! 😁

Strava: Cu peste 80 de milioane de utilizatori globali, celebra aplicație de fitness tracking are în mod cert o mare influență în lume.

Roblox: Dacă ai copii în școala generală (și nu numai), e imposibil să nu știi de jocul momentului. Aplicația a adunat peste 32 de milioane de utilizatori pe timpul pandemiei.

Roblox
Foto: Roblox

Lideri

Pfizer and BioNTech: n-avea cum să lipsească în an de pandemie gigantul producător de vaccinuri anti-covid. 

Apple: lansarea noilor Mac-uri cu procesoare proprii, plus noile telefoane 5G mențin Apple în top. Se așteaptă și pătrunderea pe noi categorii, cum ar fi ochelari de realitate augmentată și chiar mașini autonome.

Nubank: un fel de Revolut al Americii Latine, compania și-a dublat anul trecut numărul de utilizatori în Brazilia, ajungând la 35 de milioane.

Mercado Libre: tot din America Latină vine și e-retailerul ce valorează peste 60 de miliarde de dolari. Pandemia i-a dat și lui aripi.

Inovatori

Gro Intelligence: companie concentrată pe anticiparea și managementul efectelor încălzirii globale. Are mii de clienți de la giganți ai industriei Food precum Unilever și Yum! Brands la instituții financiare ca BNP Paribas și Wells Fargo.

Netflix: Cu o cultură corporativă aparte (despre care am scris și eu aici), compania de streaming a reinventat industria entertainment-ului la nivel mondial, depășind 200 de milioane (!!!) de abonați. Practic, Netflix a creat un nou segment, streaming-ul, pe care toți marii jucători au început să intre.

Zoom: probabil compania care a câștigat cel mai mare plus de notorietate datorită pandemiei. Rămâne de văzut dacă și cum va putea să capitalizeze această notorietate în epoca post-pandemie.

Spotify: 345 milioane de abonați, din care 155 milioane plătitori. Are rost să scriu mai multe? Inovația constă și în încrederea acordată podcastingului, în care a investit peste 1 miliard de dolari. Nu știu cum, dar eu n-am văzut niciun cent din ei, deși podcastul meu, România Out of Office a fost în top la noi în țară! 😒

Yum China:  industria fast food revoluționată de o companie din China, care a știut să profite de rețeaua proprie de livrare la domiciliu pe vreme de pandemie. Operează peste 10,000 de magazine în 1,400 de orașe, având venituri de 8 miliarde de dolari.

Epic Games: cum să-i pui la respect pe Apple și Google. Sistemul de plată din jocul său, Fortnite, a fost construit pentru a evita să plătească comisioanele uriașe de 30%, ceea ce i-a adus scoaterea de pe Google Play și App Store. Cu toate astea, 15.3 milioane de utilizatori au jucat simultan Fortnite la final de sezon.

Titani

Procter & Gamble: fiind producător de hârtie igienică și produse de curățenie, n-avea cum să nu beneficieze de goana irațională a consumatorilor după astfel de produse mai ales la început de pandemie. Mai mult, compania americană și-a dat seama la un moment dat că poate să facă protecții de față pentru medicii și asistenții din spitale din plasticul folosit la ambalajele Gillette.

Coinbase: A fost un an uriaș pentru criptomonede, iar Coinbase este probabil cea mai cunoscută companie din domeniu. S-a listat pe Wall Street, strângând 86 de miliarde de dolari în prima zi de tranzacționare. De văzut dacă e doar o altă bulă, sau va avea viață mai lungă. 

Cele mai influente 100 de companii din lume

Microsoft: valoarea acțiunilor i-a crescut cu peste 50% în ultimul an. Platforma de cloud Azure a facilitat tranziția companiilor spre work from home, iar Mesh a adus experiențe holografice la întâlnirile online.

Disney: lansarea Disney+ s-a potrivit perfect cu statul acasă al întregii omeniri și i-a adus lui Disney peste 100 de milioane de abonați.

Disruptors

Clubhouse: prima rețea socială de conținut exclusiv audio a prins un avânt incredibil, ajungând rapid la peste 10 milioane de utilizatori. 

Nextdoor: platforma ca un fel de avizier digital pentru comunitățile locale a ajuns la o valoare de peste 4 miliarde de dolari.

Tesla: În 2020 Tesla a devenit cel mai valoros producător auto din lume, intrând și în indicele S&P 500. Se poate spune că a deschis trendul mașinilor electrice, cu mult înainte ca producătorii clasici să-și bată capul cu așa ceva.

SpaceX: Cealălalt disruptor al lui Elon Musk a devenit prima companie privată care a trimis o navetă pe Stația Spațială Internațională și care a dus astronauți în spațiu. Nu-și ascunde intețiile ca la un moment dat să ducă oameni pe Marte.

Cele mai influente 100 de companii din lume

Coursera: Platforma de învățare online care a oferit cursuri gratuite pentru cei rămași fără job în pandemie și pentru studenți s-a listat pe bursă în martie.

Dacă vrei să vezi toate cele mai influente 100 de companii din lume, citește aici articolul din Time.

Abonează-te la Newsletter-ul lui Sandu pentru a primi 10 informații interesante de business, tehnologie sau lifestyle în fiecare luni dimineața. Vezi aici ce au primit pe mail abonații în săptămânile trecute. Acesta este un proiect Blogul de Corporatiști.

Spune-le și altora:

5 2 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x