fbpx

Cine și de ce ascultă podcasturi în România?

Podcasturi în România

De ce te-ar interesa?

Nu sunt puțini cei care susțin că podcasturile sunt acum acolo unde erau blogurile în urmă cu 10-15 ani. Din ce în ce mai multe branduri își fac propriile podcasturi sau susțin podcasturi cu conținut relevant lor. Dacă vrei să continui să ajungi la consumatorii tăi într-un mod eficient, n-ai cum să ignori dezvoltarea acestui segment.

Podfest România

Săptămâna trecută Evensys a organizat prima conferință dedicată podcasturilor din România, Podfest. Bineînțeles, s-a desfășurat online și participarea a fost gratuită. 

Au fost vorbitori foarte interesanți: de la Andreea Esca, la Dragoș Stanca, Cristian Manafu sau Claudiu Pândaru. 

Am aflat multe lucruri interesante, dar cea mai importantă concluzie pe care am tras-o eu a fost că fenomenul de podcasting ia amploare în România. Ca dovadă, parteneri principali la conferința respectivă au fost 4 (!) din cele mai importante bănci din România: Banca Transilvania, BCR, ING, Raiffeisen. Da, toate 4! Nu-i de glumă, îți spun!

De referință a rămas un studiu realizat de Brat pentru Banca Transilvania despre podcasturile din România. A pus pe masă niște cifre controversate, cea mai memorabilă fiind cei 3.2 milioane de români care ar fi ascultători de podcasturi.

Autorii explică pe larg aici cum s-a ajuns la această cifră neașteptat de mare chiar și pentru comunitatea de podcasteri. Totul pornește de la cum definește un respondent noțiunea de podcast. Am scris și eu în articolul ăsta despre ce este un podcast.

Până la urmă, podcast nu este ce vrea unul sau altul din industrie. Consumatorul decide. Și se pare că el a decis că și video interviurile sau anumite monologuri de pe Youtube și Facebook sunt tot podcasturi.

Așa cum în urmă cu mulți ani erau unii care susțineau că video-urile filmate portrait cu telefonul nu sunt video-uri, timpul închide până la urmă orice dezbatere, dacă trendul decis de consumatori se păstrează.

Revenind: sunt 3.2 milioane de consumatori de podcast în România! Cel mai mult folosesc Youtube, Facebook și Spotify și cei mai mulți au între 35 și 50 de ani, în majoritate bărbați.

Motivele principale pentru care ascultă podcasturi sunt:

  • Sunt interesat de temele abordate
  • Ca să învăț lucruri noi
  • Ca să mă relaxez
  • Pentru divertisment

Dacă vrei să afli mai multe, te invit să descarci gratuit studiul de aici.

Tot ce vreau să-ți mai spun despre acest studiu este că apare în el și podcastul subsemnatului, România Out of Office. A fost o surpriză plăcută să mă regăsesc pe o listă cu nume grele din media românească și datorez acest lucru în special invitaților mei din cele 2 sezoane de până acum. Așa că, ce să zic, mulțumesc! 

În concluzie, dacă n-ai făcut-o încă, pune mâna și ascultă și tu niște podcasturi, că nu știi ce pierzi. Dacă nu știi cu ce să începi, îți dau eu o idee: România Out of Office 😛

Spune-le și altora:

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anca I.
Anca I.
23 days ago

Ce tare! Foarte utile informatiile! Am ascultat si eu o mica parte din Podfest si am ramas cu senzatia de…cum sa o numesc….GO FOR IT!:))

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x