fbpx

Inteligența artificială devine creativă!

inteligența artificială

De ce te-ar interesa?

Auzi din ce în ce mai des că inteligența artificială ia avânt! Pe unii îi entuziasmează ce posibilități se deschid, pe alții îi îngrijorează. 

Unul din clișeele legate de inteligența artificială era că o mașină nu va putea înlocui creativitatea umană. Algoritmii pot face calcule infinit mai precise și mai rapide decât oamenii, dar nu pot crea ceva nou.

Acest lucru se dovedește a nu mai fi valabil. Citește mai jos despre câteva exemple de creații ale mașinilor inteligente.

Mona Lisa prinde viață

 

inteligenta artificiala
Egor Zakharov

Anul trecut internetul era luat prin surprindere de celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci, care a prins viață cu ajutorul inteligenței artificiale. Cercetătorii de la Samsung AI Center din Moscova, împreună cu cei de la Skolkovo Institute of Science and Technology au creat o serie de deepfake-uri, pornind de la o singură poză.

Pentru scurtele animații ale Monei, computerul a urmărit 3 video-uri de training. A produs astfel trei versiuni diferite ale personajului, cu posibile trăsături dominante de personalitate. Rezultatele, cum probabil ai remarcat și tu, sunt extrem de realiste și credibile.

Poze ale unor oameni care nu există

Îl cunoști pe bărbatul din imaginea de mai jos?

inteligenta artificiala

Îți spun eu că e prima oară când îl vezi! De ce sunt așa sigur? El nu există cu adevărat! Este o imagine creată de inteligența artificială.

Pe site-ul thispersondoesnotexist.com poți genera și tu câte persoane vrei. Niciuna nu există în realitate. Marea majoritate a creațiilor artificiale sunt extrem de realiste și dacă nu ai ști despre ce e vorba, n-ai avea niciun motiv să te îndoiești că imaginile de acolo sunt ale unor oameni în carne și oase. Din când în când sistemul mai dă și câte un rateu, dar cel puțin din experiența mea, cele mai multe sunt incredibil de veridice.

Oare cât mai durează până ajungem să vorbim cu astfel de personaje și să nu realizăm că ele de fapt nu există? Sau poate că există, dar nu așa cum credeam noi…

Nikolay Ironov, un altfel de graphic designer

Dar hai să trecem și la viața reală, palpabilă. Mai precis, la business. În urmă cu aproximativ un an, un design studio din Rusia a angajat un designer remote pentru o serie de proiecte ale sale. Timp de peste 12 luni, Nikolay Ironov, căci așa îl chema, a creat logo-uri pentru o multitudine de business-uri rusești: baruri, cafenele, aplicații, chiar și bunuri de larg consum.

Un singur lucru n-au știut despre el clienții care i-au aprobat creațiile: Nikolay nu este un om!

Compania care l-a “angajat” a ținut secret faptul că el este de fapt o mașină cu inteligență artificială. A vrut să pună la test performanța lui în concurență directă cu oameni în carne și oase. Și rezultatul a fost unul uimitor: mai multe din creațiile sale au generat numeroase discuții în mediul online, fiind apreciate pentru originalitatea și stilul lor diferit

Iată un scurt video despre Nikolay:

Cum ți se pare? Mai ai aceeași siguranță că job-ul tău nu poate fi înlocuit de un robot? Dar copiii tăi? Ei pentru ce să se pregătească? Am scris mai demult un articol pe tema asta, poate arunci o privire.

Până una alta, e momentul să realizăm cu toții că ne așteaptă niște schimbări mai mari poate decât ne putem imagina. Vor rămâne relevanți doar cei capabili să se adapteze rapid și să înțeleagă că tot ceea ce contează până la urmă este valoarea pe care o pot aduce în societate. Cu cât aceasta e mai mare și mai de neînlocuit, cu atât vor fi răsplătiți mai bine. Cine nu e dispus să se adapteze, va suferi consecințe dramatice!

Ce vremuri interesante trăim! Ca să parafrazez o replică fantastică din serialul Ani și Ani de pe HBO, se pare că ne-am născut într-o pauză. Dar pauza se apropie de sfârșit! 😀

Dacă vrei să te anunț când public articole noi, abonează-te și tu la Newsletter-ul lui Sandu!

Spune-le și altora:

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x