fbpx

Merită să-ți iei un purificator de aer?

Purificator de aer

De ce te-ar interesa?

Ți-ai instalat cumva Airly sau o altă aplicație care te ține la curent cu calitatea aerului din jurul tău? Atunci e foarte probabil că te pun pe gânduri notificările periodice care te anunță că ar fi bine stai în casă pentru a nu inspira aerul poluat de afară.

E adevărat că poluarea în orașele mari e la nivele ridicate de foarte mult timp, dar acum am început să măsurăm mai exact și constant și astfel parcă e mai greu de ignorat.

Pornind de la acest trend, au apărut în ultimul timp din ce în ce mai multe mărci de purificatoare de aer. Adică niște aparate de interior, care folosesc o serie de filtre pentru a curăța aerul pe care îl inspiri zi de zi la tine acasă.

Se pune însă întrebarea cât de eficiente sunt și dacă chiar merită să-ți iei un purificator de aer pentru acasă.

Eu am un astfel de aparat în living de mai bine de zece ani și de curând mi-am mai luat unul pentru dormitor. Citește mai jos care a fost experiența mea cu ele și cât de mulțumit sunt de rezultatele obținute.

Principii de funcționare al unui purificator de aer

Tehnologia nu este una revoluționară! Indiferent de modelul de purificator de aer, principiul este foarte simplu: un ventilator captează aerul din jurul aparatului și îl împinge prin unul sau mai multe filtre care rețin diverse impurități.

Filtrele respective pot fi de mai multe tipuri: majoritatea se înlocuiesc după o anumită perioadă specificată de producător, dar sunt și unele care se curăță cu aspiratorul sau prin spălare. Bineînțeles, fiecare marcă vine cu propriile filtre, întocmai ca la imprimante.

Purificator aer

În funcție de mărimea ventilatorului și puterea motorului, capacitatea purificatorului de aer e mai mare sau mai mică. De altfel, unii producători au modele de mai multe mărimi, pe care le recomandă în funcție de suprafața camerei în care urmează să fie folosit.

Cum alegi un purificator de aer?

  • Fluxul de aer: cu cât camera e mai mare, ai nevoie de un flux de aer mai mare. De exemplu, pentru o cameră de 45 m², un flux de 380 m³/h ar fi recomandat.
  • Tipul de filtre: HEPA, antibacterian, de carbon, antialergen etc.
  • Funcții: conexiune Wi-Fi, senzor calitate a aerului, mod automat, telecomandă, compatibilitate cu Google Assistant/ Amazon Alexa etc
  • Prețul: poate diferi foarte mult de la o marcă la alta: de la 500 lei la +4,000 lei. E bine să te interesezi și de cât e costă filtrele de schimb, pentru că și aici sunt diferențe substanțiale.

Cum spuneam, eu am acasă două purificatoare de aer. Pe primul l-am cumpărat acum mai bine de 10 ani de la Zepter și a mers aproape continuu de atunci: Therapy Air. Are un sistem cu 5 trepte de filtrare și se laudă că ionizează negativ aerul din casă.

Anul trecut am cumpărat și un Xiaomi Mi 3H pentru dormitor, la un preț mult mai accesibil decât cel de la Zepter. Cel mai mult îmi place la el ușurința cu care se schimbă filtrul: se rezolvă în câteva secunde.

Purificator de aer
Therapy Air
Purificator de aer
Filtre Therapy Air
Purificator de aer
Xiaomi Mi 3H
Purificator de aer
Filtru Xiaomi Mi

Cât de eficient este un purificator de aer acasă?

Sunt unii care susțin că purificatoarele de apartament sunt prea mici să facă o diferență substanțială în calitatea aerului din locuință. E adevărat că efectul lor nu este unul evident, adică nu începe să miroasă a levănțică în momentul în care le bagi în priză. Și dacă prăjești pește în bucătăria deschisă, tot va mirosi o perioadă în toată casa, să nu-ți faci vreo iluzie!

Cu toate astea, există un element vizibil, care mie îmi indică cât de bine își fac treaba cele două purificatoare de aer pe care le dețin: cum arată filtrele folosite atunci când le înlocuiesc.

Pozele sunt suficiente ca să înțelegi la ce mă refer:

Purificator de aer
Vechi vs nou la Therapy Air
Purificator de aer
Filtru folosit la Xiaomi Mi 3H

Concluzie

Dacă locuiești în mijlocul unui oraș aglomerat, nu strică să ai un pic de grijă la calitatea aerului pe care îl respiri, măcar acasă. Poate că nu vei observa pe loc o diferență majoră prin folosirea unui purificator de aer, dar mai mult ca sigur vei simți beneficiile în timp. Merită măcar să studiezi piața un pic! Poți începe de aici.  

Spune-le și altora:

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x