fbpx

Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Cine câștigă?

  • Business
orange vodafone telekom sau digi

De ce te-ar interesa?

Piața de servicii de telecomunicații din România este destul de complexă și dacă citești acest articol, cu siguranță o faci folosind serviciile unui furnizor de pe piața respectivă. Tu pe care îl preferi? Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Sau altul? Dacă vrei să știi cine câștigă lupta dintre ei, ești curios să afli ce servicii de telecomunicații folosesc românii sau ce părere au ei de radiațiile emise, citește mai departe.

ANCOM publică de două ori pe an un raport de date statistice pentru piața serviciilor de comunicații electronice din România. Tocmai a apărut cel aferent semestrului I 2019. Tot pe site-ul ANCOM apare și un sondaj IRES cu privire la atitudinile utilizatorilor de servicii de comunicații electronice – persoane fizice, realizat în iulie 2019. 

Iată principalele cifre cu care am rămas eu:

Serviciile folosite de români

Cum era de așteptat, cel mai utilizat serviciu în România este telefonia mobilă: 99% din români susțin că îl folosesc.

Televiziunea este încă la cote foarte înalte, ceea ce pe mine recunosc că mă cam surpinde: 97% din gospodării dețin un serviciu de televiziune. Un alt raport despre comportamentul consumatorilor în 2019, publicat de Starcom, susținea că 22% din tineri nu se uită la televizor. E adevărat că o parte din ei încă locuiesc cu părinții, ceea ce înseamnă că au un televizor în casă, dar nu-l folosesc.

70% din gospodăriile din România au internet fix! Cifra mi se pare foarte bună, ținând cont că include și mediul rural.

Românii își schimbă telefonul mobil în medie la 26.3 luni. Cam atât durează o perioadă contractuală la abonamentele cu telefoane, deci cifra nu e surprinzătoare.

Care dintre următoarele servicii sunt deținute de către dumneavoastră, personal sau în cadrul gospodăriei?

Servicii de comunicatii

Despre satisfacția în utilizare

Serviciile de care sunt cel mai mulțumiți respondenții sunt acela de televiziune prin cablu (94%, dintre care 33% sunt foarte mulțumiți) și cel de internet mobil (94%, din care 27% foarte mulțumiți). La polul opus se află satisfacția respondenților față de internetul mobil indoor (75% mulțumiți, dintre care 13% foarte mulțumiți) și față de internetul mobil în mișcare (54%, din care 14% foarte mulțumiți).

Radiațiile

O rubrică interesantă mi s-a părut cea legată de cunoștințele despre radiațiile emise de diverse aparate: 90% din români știu că telefoanele mobile emit radiații. 35% încearcă să se protejeze ținând aparatele la distanță (ex. folosind căști), iar 18% opresc/închid telefonul/router-ul Wi-Fi/ nu dorm cu ele în cameră noaptea. Despre frica de radiații electromagnetice am scris și eu un alt articol mai demult. 

Cum vă protejați de radiațiile emise de rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate?

Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Cine câștigă?

Internet fix și mobil

Utilizare

Doar 21% din români pretind că nu folosesc internetul deloc! Din nou, sunt surpins de penetrarea mare pe care o are internetul conform acestui studiu. Dintre cei care declară că nu utilizează servicii de internet (fix sau mobil), majoritatea spun că principalele motive pentru care nu le utilizează sunt faptul că ei sunt prea în vârstă (42%), că nu știu să îl folosească (34%), nu îi interesează (26%) sau nu au nevoie (24%).

Dumneavoastră personal folosiți internetul, fix sau mobil?

internet fix sau mobil

O statistică interesantă mi s-a părut cea legată de viteza la internetul fix: jumătate din români nu și-ar schimba comportamentul dacă s-ar dubla sau tripla în mod gratuit viteza! Adică nu-i prea interesează, pentru că au deja suficient. Mai mult, 30% ar prefera ca furnizorul să le scadă prețul, decât să le crească viteza! Asta și în contextul în care avem una din cele mai mari viteze la net din lume: 71% din conexiunile prin internet fix din România au viteze ≥ 100 Mbps.

Șapte din zece persoane care utilizează personal serviciile de internet fix sau mobil din gospodăria lor folosesc cel mai mult timp pentru navigare telefonul mobil.

Traficul mediu lunar per locuitor: 27 GB pentru internetul fix (+4%), 3.4 GB pentru internetul mobil (+16%).

Cote de piață

  • calculate pe baza numărului de conexiuni, în perioada 30.06.2017 – 30.06.2019

Internetul fix

Probabil că nu e chiar o surpriză că RCS & RDS (Digi) deține mai bine de jumătate din piață și este pe trend ascendent. E greu să bați oferta lor calitate – preț. Dacă reușești să eviți orice fel de interacțiune cu personalul lor (customer service-ul e legendar de slab), chiar n-ai de ce să te plângi.

internetul fix

Internetul mobil

Pentru mine e o surpriză că Orange are o dominație atât de puternică și constantă. Mă așteptam ca Vodafone să fie mult mai aproape, dar e la doar 5 pp în fața Telekom!

Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Cine câștigă?

Telefonie mobilă

Utilizare

Pentru prima oară numărul de abonamente l-a depășit pe cel al cartelelor prepay! E un trend constant în ultimii ani, care sunt convins că este pe placul furnizorilor de servicii. Au parte astfel de clienți mai loiali și mai predictibili.

Eu rămân la părerea că pentru un consumator clasic persoană fizică este mai avantajos să-și ia cartelă preplătită decât abonament. Beneficiul pe care îl obține la prețul telefonului cu abonament este mai degrabă un sistem de rate ascuns, decât un beneficiu real. Dar rate poți să obții ușor și în alte moduri, chiar dacă iei telefonul la liber…

Dacă vrei să alegi cea mai bună ofertă de telefonie sau internet poți intra pe comparatorul de oferte Veritel.

Structura numărului de „utilizatori” de servicii de telefonie mobilă (cartele SIM „active”), în funcţie de modalitatea de plată utilizată şi de categoria de utilizatori, în perioada 30.06.2017 – 30.06.2019

utilizatori prepay abonamente

Cote de piață

  • calculate pe baza numărului total de cartele SIM ”active”, în perioada 30.06.2017 – 30.06.2019

Orange își menține dominația constantă, în timp ce Digi (trecut aici la categoria “alții”) se apropie de Telekom. Sincer, mă așteptam să-l fi depășit deja. Eu am mulți cunoscuți care sunt pe Digi, dar nu cred că știu pe nimeni care să fie pe Telekom.

orange vodafone telekom sau digi cote de piata

Retransmisie TV

Utilizare

Rețelele de cablu se extind inclusiv în mediul rural, ceea ce duce la scăderea abonaților la DTH (antene satelit). Serviciile de IPTV nu prea au prins la noi.

Evoluţia abonaţilor la servicii de retransmisie TV, în funcţie de suportul utilizat, în perioada 30.06.2017 – 30.06.2019

Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Cine câștigă?

Cote de piață

  • în funcţie de numărul total de abonaţi, în perioada 30.06.2017 – 30.06.2019

Cablu TV

Aici Digi își mărește dominația mai ceva ca la internetul fix. Poate o dată cu preluarea UPC de către Vodafone, va avea și Digi un concurent mai serios pe cablu. Nu e ușor însă. Exclusivitățile la sport, calitatea și prețurile mici fac din Digi un jucător greu de bătut!

cablu digi upc

DTH

Telekom e lider, bazându-se încă pe treaba bună făcută cu Dolce. Deși e în scădere, are încă un avans confortabil față de Digi.

Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Cine câștigă?

Total servicii de retransmisie TV

Digi deține peste jumătate din piață și este în creștere. Cifrele UPC sunt influențate de separarea de Focus Sat.

Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Cine câștigă?

Venituri

După cum te-am avertizat de la început, piața de servicii de telecomunicații este complexă. Se împarte pe multe segmente și jucătorii sunt destul de diverși. Dar, la final, dacă e să tragem o concluzie, cine câștigă per total? Cotele de piață în funcție de veniturile totale ar trebui să fie cele mai relevante.

Mai întâi care servicii aduc cei mai mulți bani? De departe telefonia mobilă și internetul. Iată:

Structura veniturilor obținute din furnizarea de rețele și/sau servicii de comunicații electronice, în semestrul I 2019

Orange, Vodafone, Telekom sau Digi? Cine câștigă?

În ceea ce privește cotele de piață în valoare, lupta e foarte strânsă la vârf. Sunt 4 jucători bară la bară. Din păcate în raportul ANCOM, Digi e pus în găleata cu “alții” și nu putem vedea exact unde este. În mod cert e aproape de Orange, Telekom și Vodafone. În plus, UPC va fi adăugat la Vodafone de acum, ceea ce îi apropie și mai mult de vârf. Deocamdată, însă campionul este Orange. Să vedem pentru cât timp…

Cotele de piață ale principalilor furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, în funcție de veniturile obţinute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice, în perioada semestrul I 2017 – semestrul I 2019

orange vodafone telekom sau digi

Ți-a plăcut articolul? Vrei să afli când mai postez ceva nou? Abonează-te la Newsletter-ul lui Sandu!

Spune-le și altora:

1
Tu ce zici?

avatar
cel mai nou cel mai vechi cel mai votat
Adelin
Guest
Adelin

E ok si documentat.