fbpx

Pro și contra întoarcerii la birou

pro si contra intoarcerii la birou

De ce te-ar interesa?

Suntem într-un an special! Un an care a reinventat aproape peste noapte modul în care muncim, socializăm și funcționăm ca societate.

Work-from-home era până mai de curând beneficiul cel mai dorit de angajați și unul dintre cele mai des întâlnite în mediul corporatist.

Știi cum se zice: ai grijă ce-ți dorești, că poate deveni realitate! După luni întregi de lucrat exclusiv de acasă, nu sunt puțini cei care de-abia așteaptă să mai meargă la birou.

Sunt companii care operează la program normal, altele aplică diverse sisteme de venit la birou prin rotație, așa cum unele au anunțat deja că nu se vor mai întoarce la birou cel puțin până la sfârșitul anului.

Cum e mai bine? Care sunt argumentele pro și contra întoarcerii la birou? 

Zoom-ul nu e suficient! Oricât de mult au evoluat aplicațiile de video conferință în ultimele luni, ele sunt încă departe de a înlocui interacțiunea față în față. Știu că sunt mulți care au job-uri remote și discută zilnic cu echipe de peste mări și țări, dar dacă ai opțiunea să te vezi fizic cu colegii, cu siguranță e o altă experiență!

Sunt acele mici interacțiuni aparent fără împortanță, precum o discuție informală lângă dozatorul La Fântâna, care sunt imposibil de reprodus în modul remote. E greu de cuantificat matematic valoarea lor, dar ea este acolo, știm bine.

Pentru mulți părinți, acasă e mai greu să-și creeze mediul propice pentru a se concentra. Copiii o văd pe mama acasă și nu pot accepta ca ea să nu le acorde atenția pe care o așteaptă. 

Și pentru că vorbeam de mediul de acasă: nu sunt foarte mulți cei care au un setup adevărat de office în locuința proprie. Până acum am luat de bune scaunele ergonomice, birourile late și lumina perfectă de la birou. Dar dacă vrei să le replici acasă (presupunând că ai locul fizic), costurile sunt mai mari decât crezi.

În primul rând, întoarcerea la birou vine cu riscul să-ți incapacitezi o bună parte din echipă (dacă nu toată) pentru cel puțin 2 săptămâni. Dacă cumva unul dintre colegi este depistat cu COVID-19, business-ul e cam pus pe butuci o perioadă, întrucât toți angajații trebuie să intre în carantină, izolare ș.a.m.d. Sigur, pot fi implementate diverse metode de distanțare ca să se limiteze contactele între colegi, dar nu toate companiile au suficient spațiu să-și permită măsuri foarte eficiente. Open space rămăne open space! Nu mai zic că dacă angajații nu interacționează unii cu alții, atunci de ce îi mai aduci la birou?

Cred că dacă s-ar face un top cu cele mai bune argumente în favoarea work-from-home, pe locurile 1,2 și 3 ar fi traficul. În București, naveta medie pentru un corporatist este undeva între 30 și 45 de minute/ drum. Asta înseamnă cam 1 oră pe zi, 5 ore pe săptămână, 100 de ore pe lună…ai prins ideea! E un timp enorm câștigat, oricum ai da-o.

Nu sunt puțini cei care au constatat că sunt mai eficienți acasă și reușesc să facă mai multe într-un timp mai scurt decât o făceau la birou. Faptul că nu te mai întrerupe nimeni când ți-e lumea mai dragă, îți permite să stai mai mult timp în acea mult căutată stare de “flow”.

Concluzie

Această pandemie s-ar putea să transforme definitiv, nu doar temporar modul cum lucrăm. Multe companii ar putea realiza că pot face economii majore cu chiria, implementând un sistem de work-from-home, parțial sau chiar total. Ce impact va avea asta asupra productivității, dar și asupra pieței imobiliare pe segmentul de office, vom trăi și vom vedea.

Până una alta, probabil că un sistem de organizare a muncii care să combine în diverse ponderi munca de acasă cu cea de la birou este cel mai potrivit în perioada asta. Și, cine știe, poate va deveni permanent chiar și în epoca post-pandemie! Sau poate roboți precum cei de la Double Robotics vor fi noii ocupanți ai birourilor din Pipera. Dacă nu știi despre ce vorbesc, vezi clipul ăsta:

Double Robotics Overview

La tine cum e? Pe o scară de la 1 la 10, cât de mult îți place să lucrezi de acasă?

Spune-le și altora:

5 2 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x