fbpx

Programatori voluntari se implică în lupta cu virusul

luptacuvirusul

Code for Romania este o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii. Cu alte cuvinte, crează aplicații civice în următoarele domenii:

  • informare și acces la date publice
  • educare și promovare a culturii
  • implicare și colaborare civică
  • facilitarea accesului la servicii publice

Proiecte COVID-19

Zilele astea, ei își concentrează toate eforturile pentru a pune pe picioare mai multe aplicații extrem de utile atât în lupta cu virusul, cât mai ales în informarea corectă și la timp a publicului larg. Multe sunt încă în faza de lucru, dar mă aștept să devină funcționale rând pe rând în perioada următoare. Urmărește pagina de Facebook Code for Romania pentru actualizări.

Iată care sunt aceste aplicații la care programatorii voluntari lucrează împreună cu autoritățile:

Știri oficiale

Obiectiv: Combatarea dezinformării.

Cum:

  1. Platformă care centralizează toate comunicatele oficiale, conferințele de presă și hotărârile Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență
  2. Add-on de browser care identifică în orice pagină web expresii cheie și adaugă peste acestea un infobox care trimite către sursele oficiale de informare.

Date la zi

Obiectiv: Informare clară a publicului, creșterea transparenței, diminuarea panicii.

Cum: Sistem care preia datele anonimizat din baza de date de cazuri și o transformă in informație digerabilă pentru publicul larg. Adaptata pentru toate dispozitivele.

Ce mă fac?

Obiectiv: Informarea clară și eficientă a publicului, creșterea gradului de respectare a regulilor.

Cum: O platformă web cu ghiduri, chestionare și arbori decizionali care ajută populația să înțeleagă situația și îi ghidează în ceea ce trebuie să facă.

Stăm acasă

Obiectiv: Reducerea suprasolicitarii numerelor de urgență, colectare de informații rapid și facil de la o populație foarte mare, evaluarea constantă a unei populații mari de oameni, oferirea de sprijin în mangementul cazurilor pentru autorități.

Cum: Centralizarea și monitorizarea stării persoanelor aflate în auto-izolare cu chestionare standard completate zilnic direct în aplicația web pentru utilizatori, pentru familiile lor.

Diaspora Hub

Obiectiv: Colectarea de date despre starea cetățenilor români care locuiesc în străinătate, evaluarea zilnică a stării lor, informarea și oferirea de sprijin pentru aceștia.

Cum: Orice cetățean care locuiește în străinătate își poate crea un cont în platformă unde, cu ajutorul unui chestionar simplu în care configurează ce nevoi are, este îndrumat spre ajutor specific. Aceste date sunt centralizate și transmise către autoritățile consulare. Utilizatorii pot să-și monitorizeze starea de sănătate cu ajutorul unor formulare completate recurent, pentru ei și pentru alți membri ai familiilor lor.

RO help

Obiectiv: Colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor.

Cum: Aplicația listează ONG-uri verificate și validate pentru a colecta și distribui resurse.

Ce putem face noi?

Hai să distribuim aceste resurse în rețelele noastre, pe măsură ce devin disponibile! Cred că pot fi de ajutor pentru mulți și ne vor ajuta să trecem mai bine prin perioada asta nu tocmai fastă.

Felicitări echipei Code for Romania pentru munca lor și spor în continuare!

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
guest
1 Comment
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Răzvan
Răzvan
2 months ago

Laudabile initiativele acestor oameni misto 😀

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x