fbpx

Top 10 inovații la CES 2020

inovatii la CES 2020

De ce te-ar interesa?

La fiecare început de an, târgul de tehnologie de la Las Vegas prezintă lumii ultimele inovații ale omenirii: de la invenții super practice care vor ajunge cu siguranță hituri în vânzări, la concepte SF care vor doar să atragă atenția asupra unor mărci, fără a avea șanse de a deveni produse vandabile prea curând.

Fie că ești un fan al tehnologiei, fie că nu, e important să ții pasul cu inovația, pentru că într-un fel sau altul îți va influența viața de zi cu zi.

Top inovații la CES 2020

Iată cele 10 inovații la CES 2020 care mi-au atras mie atenția:

1. Laptopurile foldable

Cu siguranță ai auzit de (dacă nu ai și văzut) telefoanele foldable. Samsung Galaxy Fold se vinde chiar și în România (la un preț uriaș, e drept). 2020 e anul în care apar și laptop-urile foldable. Intel a prezentat un concept foarte promițător. Chiar dacă e încă în stadiul de prototip, se mișcă și arată extrem de bine. Sunt șanse bune, zic eu, ca asta să fie tendința în laptopurile și tabletele din anii următori. Lenovo a prezentat la CES chiar un produs final, care va fi lansat la mijlocul anului.
Intel's Horseshoe Bend concept hands-on at CES 2020

2. Carnea de porc care nu e din porc 

Poate părea ciudat că produse alimentare ajung să fie highlight-uri la târguri de tehnologie, dar nu este prima dată și am sentimentul că vor fi din ce în ce mai des în prim plan. Populația globului în creștere, resursele alimentare din ce în ce mai puține și trendul ecologist crează oportunități pentru dezvoltarea exponențială a acestui segment.

Știi vorba aia “cea mai bună legumă e porcul”? Cei de la Impossible Foods au luat-o în serios și au venit la CES 2020 cu un nou produs din plante care, conform celor care au gustat, are gustul identic cu cel al cărnii de porc. Sincer, până nu încerc și eu, sunt un pic sceptic, dar se pare că nu e chiar așa imposibil ca în câțiva ani să mâncăm sarmale de post cu gust de carne de porc. 

Introducing Impossible™ Pork Made from Plants

3. Televizorul fără margini negre al lui Samsung

Dacă la telefoane se poate, de ce nu s-ar putea și la televizoare? Realitatea e că arată superb ecranele fără margini negre!
 
Samsung a scos un astfel de televizor la CES 2020. Din păcate, e disponibil doar la rezoluția 8K, încă inutilă și mult prea scumpă pentru marea majoritate a consumatorilor, care de-abia se obișnuiesc cu conținutul 4K. Dar, în general, noile tehnologii apar mai întâi la modelele de top, care sunt prohibitiv de scumpe, iar apoi coboară încet-încet și la modelele mai accesibile. Abia aștept!
[CES 2020] 2020 QLED 8K: Official Introduction | Samsung

4. Mașina electrică a lui Sony

Da, ai citit bine: Sony a venit la CES 2020 cu o mașină electrică! Desigur, e vorba de un prototip și asta nu înseamnă neapărat că Sony se apucă de acum de construit mașini. Totuși este una din marile surprize ale evenimentului. Se vorbea de ceva vreme că Apple ar lucra la o mașină, dar iată că japonezii le-au luat-o înainte.

Nu sunt planuri ca prototipul să fie produs în serie. Este mai degrabă o platformă pe care Sony lucrează la diverse tehnologii conexe domeniului auto. Dar, trebuie să recunoști că arată interesant!

VISION-S prototype vehicle concept movie

5. Cosmeticele inteligente de la L’Oreal

Te-ai gândit vreodată că Inteligența Artificială poate să-ți aleagă formula perfectă pentru crema de față în funcție de caracteristicile tenului și vremea de afară? Sau că poți să-ți asortezi culoarea rujului cu ținuta zilei prin intermediul unei aplicații pe telefon? Nici eu! 😝

Dar iată că L’Oreal s-a gândit. Pentru cititoarele blogului: ce ziceți? Ați folosi așa ceva?

Introducing Perso, a 3-in-1 at-home personalized beauty device by L'Oréal

6. Noul serviciu de streaming dedicat telefoanelor: Quibi

Este clar că suntem în plin avânt al platformelor de streaming. Netflix a deschis ochii multor companii și iată că încep să apară tot felul de inovații. 

Cei de la Quibi vin cu o platformă dedicată conținutului pe telefonul mobil, când ești în deplasare: în metrou, în stația de tramvai sau în sala de așteptare la dentist. Pe lângă formatul filmelor, care se adaptează într-un mod aparte dacă ții telefonul cu ecranul landscape sau portrait, durata episoadelor este între 4 și 10 minute: Quibi = “quick bites”. Sună cel puțin interesant!

Quibi CES 2020 Keynote Intro

7. Orașul fără șoferi al lui Toyota

Dacă Sony se apucă de construit mașini, Toyota ce să facă? Se apucă de construit orașe!

Pe locul unei foste fabrici din apropierea muntelui Fiji, Toyota și-a propus să construiască un prototip de oraș al viitorului, mai degrabă un mega-laborator numit Woven City. Acesta va fi un ecosistem pe deplin conectat, alimentat de celule de combustibil cu hidrogen.

Cercetătorii-rezidenți vor dezvolta și testa într-un mediu real tehnologii precum: autonomie, robotică, mobilitate personală, inteligență artificială, smart homes. 

Toyota's Woven City: a Prototype City of the Future

8. Laptopul cu carcasă dinamică al lui ASUS

Trebuie să-ți spun încă de la început că eu nu sunt un gamer înrăit, iar acesta este un laptop de gaming. Ce m-a atras însă la el, este capacul pe care poți să-l customizezi cu mesaje sau animații. Mi se pare o idee foarte tare care poate va apărea și la laptopurile mai normale, ca ăla pe care lucrezi de zor la excel-urile de zi cu zi.

Ce-ai zice ca în loc să-ți personalizezi laptop-ul cu abțibilduri de grădiniță, ai face-o cu leduri integrate în carcasă? Mie mi-ar cam plăcea, recunosc! 

#CES2020 | Meet the All new ROG Zephyrus G14

9. Mașina-concept Avatar a lui Mercedes

O șmecherie de marketing? Poate. Dar nu poți să o treci cu vederea. Nu prea am ce să comentez despre nebunia asta, trebuie să vezi clipul ca să înțelegi:

Mercedes-Benz VISION AVTR: The Vision of Tomorrow’s Next Big Thing

10. Ecranul smart din lemn

În final, iată că încep să apară din ce în ce mai des produse care fac eforturi să ascundă tehnologia în peisaj, nu să-ți scoată ochii cu ea. Presimt că va fi un trend important în anii ce urmează. Parcă prea ne-a invadat tehnologia peste tot și vom vrea să o mai ascundem pe ici pe colo.

Mui Smart Display Hands-on: Get on board

Cam astea au fost cele 10 inovații la CES 2020 care mie mi s-au părut cele mai interesante. Dacă ți-a plăcut articolul ăsta și vrei să primești și alte informații similare în fiecare zi de luni, abonează-te și tu la Newsletter-ul lui Sandu.

Foto titlu: Facebook @PSK.Sport

Spune-le și altora:

Tu ce zici?

avatar