fbpx

3 motive solide să începi să asculți podcasturi

Podcasturi română

De ce te-ar interesa?

Conținutul audio este genul cu cea mai semnificativă creștere în ultimii ani, atât la nivel mondial, cât și în România.

Dar, de fapt, tu știi exact ce este un podcast? Fii sincer(ă), că nu e (încă) o rușine să nu știi! Nici mie nu îmi era chiar 100% clar termenul până acum ceva timp, dar începeam să-l aud din ce în ce mai des, așa că m-am documentat. Hai că îți spun eu mai jos.

Asculți de regulă podcasturi? Dacă nu, îți ofer eu 3 motive să începi să o faci. Măcar să încerci, să vezi cum e…

Ce este un podcast?

Podcastul este un fel de emisiune radio, distribuită on-demand. Adică, nu dai drumul la radio și asculți “ce se dă”, ci îți alegi tu ce vrei să asculți, la orice oră. E ca Netflix pentru radio, cu diferența că nu te costă nimic. Unele podcasturi au și versiune video, caz în care se numesc, ai ghicit, video podcasturi.

Iată un clip de 1 minut, produs de DOR, care explică extrem de bine și simplu ce este un podcast:

De ce să asculți podcasturi?

Din punctul meu de vedere, podcasturile îți oferă 3 mari avantaje:

1. Poți face și altceva în timp ce le asculți

Eu zic că ăsta este cel mai puternic argument în favoarea podcasturilor și a conținutului audio, în general (audiobook-uri, muzică etc).

Toate celelalte forme de conținut disponibile în prezent (televiziune, rețele sociale, clipuri video, bloguri, vloguri, site-uri web, Netflix, jocuri etc) îți solicită de regulă întreaga atenție pentru a le procesa pe deplin.

Pentru un podcast nu trebuie neapărat să-ți rezervi timp dedicat ca să-l asculți. O poți face în timp ce mergi spre serviciu (la volan, în metrou, cu bicicleta sau chiar pe jos). Sau în timp ce gătești. Sau când mergi la sală. Sau când alergi prin parc. Sau când ești în avion. Sau…când vrei tu.

Mie podcasturile și audiobook-urile mi-au transformat radical naveta spre serviciu, fie când mergeam cu mașina, fie când luam metroul (mi-am luat niște căști cu funcție de noise canceling, care mă făceau pur și simplu să uit că sunt în metrou -- era și să ratez stația de coborâre de câteva ori…) 

2. Găsești aproape orice fel de temă îți trece prin cap

Te-ai săturat de reclamele la medicamente pentru prostată și de playlisturile repetitive de la radio? Ascultă un podcast! 😀

De la discuții libere între oameni obișnuiți sau vedete, la tehnologie, business, știință, religie, istorie, umor…te-ai prins tu, nu o să înșir aici tot internetul!

Pentru aproape orice temă îți trece prin cap, vei găsi un podcast relevant. Bineînțeles, multe sunt în engleză, dar încep să apară din ce în ce mai multe și în română. Mare atenție, că aici bag reclama la podcastul meu, România Out of Office! 😛 Este un podcast despre carieră, viața personală și echilibrul dintre cele două. Dacă nu știi cu ce să începi, încearcă cu ăsta! 😀

3. Asculți cum, când și cât vrei

Le poți asculta direct de pe server (stream), sau le poți downloada pe telefon, să nu depinzi de conexiunea de date. Oricum, fiind doar audio, nu au dimensiuni foarte mari.

Poți pune pauză la un episod, pentru a continua mai târziu sau, evident, poți da skip peste secțiuni care nu te interesează.

O opțiune interesantă de care nu mulți știu este să te joci cu viteza de play. De exemplu, dacă ritmul discuției este cam lent, poți să setezi viteza 1.5 și vei parcurge episodul mai rapid, fără a pierde informațiile. Este foarte util, crede-mă! Merită să încerci!

podcast română

Cum asculți un podcast?

Cel mai simplu mod de a asculta un podcast este pe telefon, prin intermediul unei aplicații specializate. Printre cele mai cunoscute sunt Spotify (are secțiune specială de podcasturi) și Apple Podcasts pentru iPhone.

Mai sunt și multe altele: AnchorPocket Casts etc.

Ce podcast să asculți

Ce crezi tu că o să-ți recomand eu în primul și în primul rând? Desigur, podcastul subsemnatului, despre care ți-am mai scris și mai sus: România Out of Office. În cazul în care ai citit în diagonală, iată din nou link-ul, de data asta poate chiar te duci pe el să vezi despre ce e vorba! 😝 Sau poți să dai click și pe poza de mai jos:

Altfel, cel mai bine e să pornești de la top charts. Mai toate aplicațiile au așa ceva și poți vedea ce ascultă românii în perioada asta. Bineînțeles, poți căuta și pe categorii, în funcție de interesele tale.

Așa, de încheiere

Iată și un articol despre ultimele trenduri în marketing online, care prevede continuarea ascensiunii podcasturilor. În plus, Spotify susține în raportul lor pe Q4 o creștere cu 200% (!) a segmentului de podcasturi.

Adăugând la asta și scăderea masivă a consumului TV -- peste un milion de români în minus la TV în doar 5 ani, este evident că interesul advertiserilor către segmentul audio va fi din ce în ce mai mare. Un motiv în plus, să începi și tu să înțelegi mai bine fenomenul (dacă nu ai făcut-o deja).

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
Etichete:
guest
2 Comments
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Răzvan
Răzvan
3 months ago

Interesant. Pe mine nu ma prind vlogurile, podcasturi am mai ascutat… 🙂

Cosmin de la Blog de Instalatii
Cosmin de la Blog de Instalatii
3 months ago

Eu sunt genul auditiv, si devorez podcasturi si carti audio. Cateva sute pe an.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x