fbpx

Cum să construiești lumea de mâine: 15 lucruri cu care am rămas după Festivalul Unfinished 2019

unfinished

De ce te-ar interesa?

Până anul acesta trebuie să recunosc că nu știam ce este Unfinished și nici n-aveam idee că un eveniment de magnitudinea asta este organizat în România.

Unfinished este a vibrant community of global thinkers and makers” (în română parcă nu are la fel de mult sens, de-asta am lăsat așa) 🙂

Între 26 și 29 septembrie 2019 s-a desfășurat a patra ediție a Festivalului Unfinished. Ce este asta, mă întrebați? Răspunsul e mai greu decât pare. Organizatorii îl numesc “parte festival, parte discursuri, parte artă și parte nedefinită”.

unfinished

Practic, un număr impresionant de invitați de calibru din diverse domenii au venit să-și expună viziunea despre cum să construim o lume mai bună: neurocercetători, artiști, jurnaliști de la New York Times, chefi, ingineri aerospațiali, antreprenori, regizori, consilieri de relații, CEOs, psihologi etc. Aș zice că e un fel de Ted Talks la puterea a 4-a.

Participanții sunt aleși pe baza unei aplicații, fără a plăti vreun leu, dacă sunt admiși.

unfinished

Teme abordate

Se spune că un eveniment de învățare reușit e cel de la care pleci cu mai multe întrebări decât aveai la început. Iată câteva din întrebările la care s-au încercat răspunsuri la Unfinished19:

 • Cum se formează conștiința în creierul uman?
 • Inteligența Artificială ne va extinde capacitățile sau ne va înlocui?
 • Cum ne vor schimba mobilitatea vehiculele autonome?
 • Cum să fii în serviciul unei lumi disfuncționale?
 • Poate un algoritm să prezică iubirea?
 • Cum se petrec halucinațiile?
unfinished

Cele 15 notițe ale mele

Diversitatea temelor abordate face imposibilă sumarizarea într-o singură concluzie. Iată ce mi s-a părut mie cel mai interesant:

 1. Factorii ce influențează fericirea unui om (în ordinea importanței):
  1. Somnul (!!!)
  2. A petrece timp cu alți oameni
  3. A fi spiritual
  4. Exercițiile fizice
  5. Voluntariatul
 2. Amintirile se schimbă de fiecare dată când sunt accesate în creier, ele sunt fluide. Cercetătorii lucrează acum să acceseze “seiful” creierului în somn, pentru a putea modifica amintiri.
 3. Adiția senzorială: datorită tehnologiei, oamenii pot deja să-și adauge noi simțuri, îmbunătățindu-și percepția asupra lumii (exemplu: vederea în spectrul infraroșu).
 4. Pentru a conserva conștiința, nu ar fi suficient să downloadezi informațiile din creier într-un computer. Ea este în strânsă legătură cu corpul fizic.
 5. În multe cazuri, Inteligența Artificială e capabilă să ia decizii mult mai bune în privința noastră decât noi înșine. De exemplu să alegem somon în loc de croissant la micul dejun. Dar cât de distractivă ar mai fi viața așa? Oare nu este frumusețe în spatele unei decizii imperfecte?
 6. Vrem să avem posibilitatea să ne răzgândim atunci când luăm o decizie. Dar ne este mult mai bine atunci când n-o avem.
 7. Nu ești blocat în trafic! Ești traficul!
 8. Încrederea este o implicare frumoasă a necunoscutului.
 9. Vulnerabilitatea este ceva ce ne face interesanți în ochii altora.
 10. Va fi fezabil să călătorim în spațiu în decursul vieții noastre. Va ajunge să coste cât o vacanță mai premium.
 11. Prezența este calitatea numărul unu de care este nevoie pentru a atinge un obiectiv. Fii în prezent 100%! Evită distracțiile! “Nu trebuie să fie lingură la masă, dacă nu e ciorbă în meniu”
 12. Dacă vrei să schimbi un comportament, trebuie să schimbi contextul.
 13. Cel mai bun instrument să rezolvi orice problemă sunt oamenii.
 14. În ceea ce privește mobilitatea urbană, mersul pe jos este cea mai subestimată opțiune. În multe situații diferența de timp este nesemnificativă față de mașină (mai ales la traficul din București), iar beneficiile pe plan fizic și mental sunt uriașe.
 15. Cea mai bună campanie de CSR pe care am văzut-o în ultimii ani în România (poate din toate timpurile?): DreamLab de la Vodafone este o aplicație care folosește puterea de procesare a telefonului tău pe timpul nopții, pentru a ajuta la cercetarea împotriva cancerului.
Cum ar fi sa salvezi lumea in timp ce dormi?

Concluzie

Unfinished 2019 a fost cu adevărat o experiență fantastică pentru mine! Super treabă făcută de Fundația Eidos! De-abia aștept la anul! 🙂

unfinished

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x