fbpx

Cum să lansezi un brand DE LA ZERO într-o săptămână

 • Business
MESA

De ce te-ar interesa?

Între 9 luni și 2 ani: atât durează de regulă să aduci pe piață un produs nou. Poate și mai mult în unele cazuri. Dacă ai fost vreodată implicat(ă) în lansarea unui brand nou, sau măcar a unui sortiment nou, în cadrul unei corporații, sunt convins că ai trecut prin frustrările generate de viteza de melc cu care se mișcă lucrurile. Desigur că firmele mai mici pot fi mai fâșnețe, dar rar se întâmplă chiar și pentru ele să creeze un brand cu adevărat de impact într-un timp mai scurt.

Iată că există o firmă de origine braziliană, care a inventat o metodă eficientă de a face acest lucru într-o săptămână! Și nu numai să lanseze un brand. Practic, aproape orice “misiune” complexă poate fi rezolvată în 5 zile lucrătoare. Da, știu, pare SF, dar au demonstrat-o în practică în sute de cazuri, cu o rată de succes de peste 99%! 

Încă ceva: personal n-am nicio legătură cu firma respectivă, nici nu mă plătește cineva să le fac reclamă (din păcate 🙂 ). Doar am avut ocazia să văd o prezentare de-a lor la Unfinished 2019 și mi s-a părut cu adevărat interesantă abordarea lor.

Ce este Mesa?

Mesa este un sistem centrat pe echipă, conceput cu scopul de a rezolva challenge-uri complexe prin creșterea capacității de procesare și a vitezei de execuție a membrilor echipei.

Mesa este despre a face lucurile să se întâmple. Chiar și în cazul unor proiecte strategice, pe care simți că este nevoie să le discuți pentru mult timp în diverse forumuri, cu cât se trece mai repede la execuție, cu atât rezultatele vor fi mai bune. În lumea de azi, aflată în continuă schimbare, nu mai este suficient să replici formule de succes, pentru că ele nu mai sunt relevante. Soluția este pur și simplu să aloci spațiul și timpul necesare pentru a crea și testa prin execuție.

“Noi concepem, dezvoltăm și testăm soluții prototip la challenge-uri extraordinare în 5 zile”

Eliminarea diversiunilor este un factor cheie. Multe companii încearcă să facă viața mai “fun” la muncă, dar nu neapărat și munca mai “fun”. Toate mesele de ping-pong și biliard, jocurile video și camerele de relaxare nu fac altceva decât să te distragă de la ce ai de făcut, pentru că munca la care trebuie să te întorci nu este suficient de bine structurată ca să-ți permită să fii eficient(ă) și astfel, să te simți bine facând-o! Și apoi ne plângem că nu avem work-life balance!

Mesa propune o schimbare de paradigmă: Munca e grozavă! Nu trebuie să căutăm factori care să ne distragă de la ea, trebuie doar să găsim contextul în care putem să contribuim și să ne dezvoltăm cel mai mult și eficient.

Cum funcționează?

Metodologia se bazează pe 3 elemente:

 • 1 leader în capul mesei
 • 1 echipă cu toate skill-urile și experiențele de care ai nevoie
 • 1 misiune

Formarea echipei

Totul pornește de la alegerea participanților. Aduci la aceeași masă (mesa în portugheză 🙂 ) talentele potrivite, având diverse background-uri și experiențe. Este esențial să ai în componență absolut toate skill-urile și know-how-ul necesare proiectului! Aparent evident, dar de câte ori nu se întâmplă să realizezi că te afli într-un meeting și lumea nu prea știe de fapt despre ce se vorbește? 

“The best tool to solve any problem is people”

Invitația pe care o primește fiecare este pe deplin personalizată și specifică extrem de clar care sunt motivele pentru care a fost selectat să participe la Mesa respectivă și ce parte va avea de livrat.

Cadrul de desfășurare

Sala, scaunele, masa, ordinea locurilor la masă, distanța dintre scaune, spațiul din jurul mesei, temperatura, obiectele de pe masă -- toate sunt gândite până la cele mai mici detalii, pentru a elimina orice posibilă distragere. Obsesia pentru detalii este ridicată la rang de artă. Capacitatea de a fi prezent 100% este cea mai importantă calitate!

MESA

Tot ce nu servește scopului de a rezolva misiunea este dat deoparte: “Nu punem linguri la masă, dacă nu servim ciorbă”.

Senzații și ritualuri

Pentru a maximiza potențialul fiecăruia, Mesa pune mult accentul pe cum se simt participanții, ce senzații experimentează. De altfel, nu sunt impuse reguli, ci sunt agreate “ritualuri”. În timp ce regulile constrâng, ritualurile facilitează. De exemplu:

SENZAȚIA: Să fii prezent!

CARE AR FI REGULA: Folosirea telefoanelor mobile nu este permisă!

RITUALUL: Zona specială pentru telefoane “LEAVE ME ALONE”, unde te așteaptă un săculeț personalizat cu numele tău în care să-ți lași mobilul, departe de zona de lucru

MESA

SENZAȚIA: Commitment

CARE AR FI REGULA: Nimeni nu pleacă până nu terminăm!

RITUALUL: Dezvăluirea misiunii: 

Fiecare participant este făcut să se simtă esențial pentru succesul misiunii (așa și este, că altfel n-ar fi la masă). Când intră în sală, își găsește locul personalizat, având în față un plic simplu ce conține misiunea.

În cea de-a doua zi, plicurile se deschid împreună în echipă și se citește care este misiunea lor și de ce trebuie să o îndeplinească.

MESA

Misiunea trebuie să fie extrem de clară, într-un limbaj simplu și la obiect (maximum 4 paragrafe, fără acronime sau limbaj de lemn, “pe care să le poată înțelege și bunica”).

Structura pe zile

Activități:

 • ZIUA 1: Cunoașterea echipei și download de conținut
 • ZIUA 2: Cunoașterea challenge-ului și generarea de idei
 • ZIUA 3: Alegerea unei direcții + Pilotare
 • ZIUA 4: Pilotare
 • ZIUA 5: Pilotare + Prezentare

Senzații:

 • ZIUA 1: Mă simt norocos, ales, special
 • ZIUA 2: Mă simt comis și capabil
 • ZIUA 3: Mă simt implicat și aventuros
 • ZIUA 4: Mă simt responsabil, de încredere și vizibil
 • ZIUA 5: Mă simt extrem de mândru (deși extenuat)
 • LA FINAL: Mă simt realizat și fericit

Concluzie

Nu știu ție cum ți se pare, dar pe mine Mesa m-a convins că se pot face multe lucruri aparent imposibile într-un termen foarte scurt, dacă avem lângă noi oamenii potriviți și le oferim cadrul în care să performeze la maximum de potențial. Sigur că e ușor de zis și greu de făcut, dar nici nu e rezonabil să ne așteptăm să fie floare la ureche.

Poți învăța și tu să ții o Mesa pe site-ul lor: https://mesa.school 

Dacă vrei o perspectivă mai largă, urmărește această prezentare a fondatoarei Mesa, Barbara Soalheiro, aflată la București pentru UNFINISHED18:

Work Reinvented, Barbara Soalheiro at UNFINISHED18

Poze: Instagram -- @mesa.company 

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x