fbpx

13 lucruri de știut înainte să donezi sânge prima oară

13 lucruri de știut înainte să donezi sânge prima oară

De ce te-ar interesa?

Cum e să donezi sânge? Trebuie să fi văzut măcar una din campaniile care te îndeamnă să mergi să donezi sânge, pentru că e mare nevoie în spitalele din România.

Poate că te-a lovit spiritul civic sau ai un prieten care are nevoie. Poate că vrei să dai și tu check in pe Facebook la Centrul de Transfuzie Sanguină, să fii în rând cu prietenii tăi cool. Sau poate pur și simplu vrei să ajuți. Doar că ai avea parcă niște rețineri, că ție nu-ți prea plac spitalele sau locurile asemănătoare. (De altfel, cui îi plac?)

Iată experiența mea despre cum e să donezi sânge pentru prima dată. Amintiri proaspete, de azi 😛. Dacă te inspiră să mergi și tu, am câteva sfaturi care e posibil să-ți folosească.

Beneficii pentru donatori

În primul rând, dacă nu ești încă hotărât/ă, poate te convinge unul din argumentele de mai jos. Eu, unul, nu știam până de curând că există beneficii de sănătate și pentru donatori, nu numai pentru beneficiarii donărilor de sânge:

 • Creșterea imunității și a rezistenței la traumatisme
 • Reducerea nivelului de fier din organism. Fierul este mineralul folosit de organism pentru producerea celulelor roșii. Totuși, atunci când este în exces, se poate depune pe diverse organe, precum inima sau ficatul. Ceea ce, evident, nu e bine!
 • Reducerea riscului de infarct miocardic cu 88%! La concluzia asta a ajuns un studiu din American Journal of Epidemiology, care a urmărit timp de 9 ani 2862 de oameni cu vârsta între 40 și 60 de ani. 
 • Slăbești! Iată o metodă de slăbit la care poate nu te-ai gândit! 😛 S-ar părea că poți pierde până la 650g per donare…
 • Te simți bine că faci o faptă bună: salvezi 2 vieți la fiecare donare de sânge! Bonus: te poți lăuda cu asta pe social media! 😝 

Sincer, nu știu de ce nu sunt promovate mai mult astfel de beneficii în campaniile ce te încurajează să donezi sânge. Comunicarea legată de responsabilitatea socială și ajutarea semenilor este utilă, dar probabil că popularizarea avantajelor pentru propria sănătate a donatorilor de sânge ar aduce și mai mulți oameni la centrele de transfuzii.

În plus, mai sunt și beneficiile materiale, care nu strică:

 • 1 zi liberă de la muncă
 • Bonuri de masă
 • Set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice
 • Reducere de 50% la abonamentele pentru transportul în comun (autobuz și metrou)

 

Despre Centrul de Transfuzie Sanguină București

Eu am fost să donez la Centrul de Transfuzie Sanguină București. Clădirea, deși una marcată vizibil de trecerea vremii, se află într-o locație centrală, foarte accesibilă, la doar 5 minute de metroul de la Piața Victoriei. Zona este una reprezentativă pentru București: clădiri ultra moderne, înconjurate de ruine. De pe geamul salonului se văd corpurile abandonate ale Spitalului Filantropia, care arată ca după bombardament. 

Intrarea donatorilor se face pe o ușă dedicată la vreo 50 m în stânga porții principale, cea cu firma și steagul stingher deasupra ei. Prin urmare, dacă ești pentru prima dată acolo, nu intra pe poarta respectivă, ci caută mai departe ușa albă pe care scrie “intrare” – vezi pozele de mai jos.

După ce intri, vei găsi o clădire în care de asemenea se îmbină noul cu vechiul. Cu ajutorul sponsorului Mega Image, recepția și câțiva pereți par a fi fost renovați de curând. Totuși, atmosfera generală e una de policlinică în curs de degradare, un pic spoită din loc în loc, într-o încercare nu suficient de reușită de a acoperi trecerea timpului. Ținând cont că Mega Image își expune brandul cam peste tot, în locul lor m-aș fi asigurat că renovările sunt ceva mai consistente, pentru că nu cred că îi avantajează prea mult situația actuală. Totuși, pare curat și bine organizat, ceea ce este cel mai important.

Ce să știi dacă donezi sânge pentru prima oară

1. Cine poate dona sânge

Condițiile pentru a putea fi donator de sânge sunt destul de stricte și astfel, sunt destui cei care nu se califică. Vezi care sunt acestea, pentru a evita un drum degeaba la centrul de transfuzii:

 • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
 • greutate peste 50 Kg
 • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
 • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
 • să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

 

Vezi mai multe criterii aici.

2. Programează-te înainte! 

Te ajută să ai prioritate la toți cei 4 pași din circuitul donatorului. Da, sunt 4 cozi la care trebuie să stai – le detaliez un pic mai jos.

Cel mai ușor te poți programa cu ajutorul aplicației, vezi sfatul următor: 

3. Descarcă aplicația Donorium:

 • te programezi la donare
 • afli când e nevoie de sângele tău, la centrul de transfuzie sanguină din orașul tău
 • primești puncte și medalii pentru implicarea ta
 • concurezi cu prietenii 

 

La crearea contului, folosește codul de invitație: BqcmOsj1j. Astfel îmi dai și mie niște puncte pentru că te-am recomandat! 😛

4. Evită zilele de vineri

Eu am fost într-o vineri, fără programare și am stat în total 4 ore: de la 9:30 la 13:30. Din ce mi-au spus atât personalul, cât și donatorii cu experiență de la coadă, dacă vii într-o zi de luni, marți sau miercuri, e posibil să nici nu stai la vreo coadă, că nu e nimeni. În schimb vinerea și în pragul sărbătorilor legale, e nebunie. Probabil că mulți își fac punte cu weekend-ul, primind o zi liberă pentru donarea de sânge.

coada sa donezi sange
Aglomerația de vineri

5. Pregătește-te înainte să vii să donezi sânge: 

 • să fii odihnit (7-8 ore de somn)  
 • să iei un mic dejun lejer, de preferat unul cu fructe, legume, pâine, cafea sau ceai (nu lapte)
 • să fii bine hidratat (bea mai multe lichide decât în mod obișnuit)
 • să nu fumezi cel puțin cu o oră înainte
 • să nu consumi alcool cu minim 48 de ore înainte
 • să nu consumi grăsimi, dulciuri concentrate
 • sa nu consumi medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc)
 • să ai o stare bună de sănătate fizică și mentală: dacă ești chiar și puțin răcit, vino când îți trece! Nu uita că sângele tău va ajunge la un om bolnav!
 • să ai o igiena personală corespunzatoare, evident
 • să ai buletinul la tine – vezi să nu fie expirat!

6. Ia-ți la tine o sticlă mare de apă plată și niște snacks-uri sărate

Deși sunt dozatoare din loc în loc, e posibil să nu găsești pahare. Și ai nevoie să bei multă apă: cam 450 ml înainte și 450 ml după donare. Hidratarea e foarte importantă.

De asemenea, e bine să ai la tine și o pungă de snacks-uri sărate: covrigei, Bake Rolls etc. Au și automate, dar nu știi ce găsești. Dacă nu e aglomerat și ai mâncat un mic dejun corespunzător, s-ar putea să n-ai nevoie. Eu mi-am luat ceva de acolo și mi-a prins tare bine înainte să donez.

7. Înregistrează-te la recepție 

Cum ajungi, ia un bon de ordine și un formular pe care trebuie să-l completezi. E bine să vii pregătit cu un pix. Pe mine m-a ajutat o doamnă foarte amabilă de la pază. Când ajungi la ghișeu, dai buletinul și formularul completat. Tot atunci specifici dacă vrei să donezi pentru cineva anume: numele și spitalul. Îți face carnetul de donator, primești o fișă și te trimite la un cabinet de consultații.

8. Examenul clinic

Dacă ai programare, poți să mergi în față – ți se pune un “P” pe fișă la recepție. Eu n-am avut, așa că am stat cuminte la coadă. Când am intrat, o doamnă doctor foarte amabilă mi-a pus câteva întrebări pe baza formularului pe care l-am completat, mi-a luat tensiunea și m-a trimis la un alt cabinet pentru control biologic predonare (determinare Hb, glicemie, determinare grup sanguin, Rh). 

9. Controlul biologic predonare

Aici era ca la un ghișeu, cu un gemuleț prin care am băgat mâna pentru a fi înțepat în deget. O doamnă asistentă mi-a făcut pe loc analizele necesare, a completat fișa și m-a trimis înapoi la cabinetul de consultații. Fără a mai sta din nou la coadă, am primit ok-ul final că sunt apt pentru donare de sânge și am fost direcționat spre compartimentul de recoltare.

10. Donarea propriu-zisă

Sunt 2 cabinete de recoltare, unde pacienții sunt distribuiți în funcție de grupa sanguină. Mai întâi am lăsat fișa la secretariat și, când mi-a venit rândul, am fost invitat înăuntru. 

M-am așezat pe unul din cele 6 scaune disponibile. Acestea se lasă pe spate, fiind aproape ca niște paturi destul de comode. Era și un televizor, pornit pe un post de muzică.

Personalul era foarte relaxat, amabil și se asigura că toți donatorii sunt bine.

Procedura în sine a durat vreo 10 minute. În cazul meu n-am simțit nimic în afară de o mică pișcătură când a băgat acul. Așadar, dacă ăsta era un aspect de îngrijorare, fii fără griji: nu doare! 😉

Am mai stat apoi vreo 10 minute pe hol presând un pansament pe locul înțepăturii pentru a nu se învineți. 

11. Scanează codul QR cu aplicația Donorium

Pe peretele din dreptul secretariatului vei găsi un poster cu un cod QR cu care îți înregistrezi donația. E un fel de program de fidelitate care face ca activitatea de donare de sânge să fie și un pic amuzantă.

12. Nu uita să treci pe la casierie

Primești bonuri de masă (eu am primit 7), adeverințe pentru zi liberă la serviciu și reducere la transport.

13. După donare

La 8-12 ore după donare se recomandă să eviți:

 • conducerea mașinii ( e bine să vii cu metroul)
 • efortul fizic intens
 • consumul de alcool
 • fumatul (măcar o oră după)

De asemenea, asigură-te că bei multe lichide (mai multe decât deobicei)!

Poți să donezi din nou sânge după minim 8 săptămâni.

Concluzie

Acum că știi mai multe despre cum e să donezi sânge pentru prima oară, poate îți faci și tu curaj să încerci. Sunt multe beneficii inclusiv pentru tine și chiar poți salva niște vieți! Cine știe, deși sper să nu fie cazul, într-o zi poate chiar tu vei avea nevoie de sângele cuiva.

Dacă ți-a plăcut articolul, abonează-te la Newsletter-ul lui Sandu și mai vezi și altele.

Spune-le și altora:

Etichete:

1
Tu ce zici?

avatar
cel mai nou cel mai vechi cel mai votat
brlm
Guest
brlm

Foarte util articolul.
Multumesc.