fbpx

Hawk-Eye Live: tehnologia care revoluționează sportul

hawk-eye live

De ce te-ar interesa?

Dacă te preocupă care vor fi joburile viitorului, iată unul care mai mult ca sigur va dispărea: arbitru sportiv. Tenisul este de mai mulți ani în avanposturile tehnologizării arbitrajului. Sistemul Hawk-Eye clasic constă într-un număr de camere de înaltă rezoluție amplasate strategic pe terenul de tenis, care urmăresc traiectorile mingilor în joc. Se folosește la marile turnee încă din 2006. Jucătorii au posibilitatea să conteste decizia arbirilor de linie, iar sistemul Hawk-Eye analizează imaginile pe loc și dă un verdict final, cu o precizie mult mai mare decât a ochiului uman.

La ediția din acest an a US Open s-a trecut la nivelul următor. Arbitrii de linie au dispărut cu totul de pe majoritatea terenurilor, mai puțin două. Ei au fost înlocuiți de inovatorul Hawk-Eye Live.

Ce este Hawk-Eye Live?

Cu ajutorul a 12 camere amplasate pe teren, sistemul Hawk-Eye Live ia decizii în timp real și “strigă” cu o voce umană dacă a fost out. Practic, face mai repede și mai exact tot ce făceau 9 arbitri umani la un meci de tenis! Rămâne doar arbitrul de scaun, al cărui rol major este să spună scorul. Dacă mă întrebi pe mine, nici jobul lui nu pare foarte de viitor! 😜

Interesant este că s-a optat pentru voci umane care strigă “out” sau “fault”, în loc de un bip sau altfel de sunet. Mai mult, vocile pot fi atât de bărbați, cât și de femei și pot fi mai răstite atunci când mingea a fost aproape de linie. Toate astea pentru a semăna cât mai mult cu arbitrii umani pe care i-a înlocuit.

De fapt, eu m-am uitat la câteva meciuri la US Open 2020 și foarte târziu am realizat că nu văd niciun arbitru la linii. Până atunci, totul mi s-a părut perfect obișnuit.

Iată mai multe detalii despre cum funcționează Hawk-Eye Live:

De ce nu se folosește Hawk-Eye Live la toate turneele de tenis?

În primul rând, tehnologia e relativ nouă. Se folosește de vreo 2-3 ani la unele turnee, dar până acum nu și la cele cunoscute, din circuitele ATP, WTA sau ITF.

Anul acesta, în parte datorită restricțiilor COVID-19, US Open devine primul turneu major care folosește Hawk-Eye Live pe toate terenurile, mai puțin cele mai mari două dintre ele. A mai fost folosit și la turneul desfășurat cu o saptămână înainte de US Open, Western & Southern Open.

Astfel, unul din motivele pentru care încă nu este peste tot, poate fi că încă trebuie testat corespunzător. Dacă nu era cu pandemia, probabil că mai dura ceva până l-am fi văzut la un turneu de Grand Slam. Până acum s-a dovedit că face față cu brio așteptărilor, deși nu e perfect. Iată câteva situații în care a dat rateuri:

Un alt motiv pentru care cred că nu a fost folosit la scară largă până acum este conservatorismul din tenis. Sunt convins că s-au tras multe sfori ca miile de arbitri de linie să nu-și piardă joburile. Dar progresul tehnologic n-a putut fi ținut pe loc niciodată în istorie, așa că, cu pandemie sau fără, Hawk-Eye Live tot ar fi apărut pe terenuri mai devreme sau mai tărziu.

Concluzie

Hawk-Eye Live este doar o etapă în evoluția tehnologică în sport. Cu siguranță nu doar tenisul va beneficia de ea și vom vedea din ce în ce mai multă intelgiență artificială în sport…și din ce în ce mai puțini arbitri umani.

Prin urmare, dacă te gândești să te apuci de o carieră în arbitraj, poate că nu e cea mai bună idee acum! 😝

Pentru alte știri din tehnologie, dar și din business și lifestyle de corporatiști, abonează-te la Newsletter-ul lui Sandu!

Spune-le și altora:

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x