fbpx

Horoscop vs. știință: cum (nu) ne afectează planetele destinul și personalitatea

Horoscop vs stiinta

De ce te-ar interesa?

Peste jumătate din români cred că horoscopul are o bază științifică și că poziția planetelor la naștere ne influențează viața, conform unui studiu realizat în 2016. Inclusiv la știri există rubrică de horoscop (mai ales dimineața, dar la început de an este chiar și în prime time). Dacă o auzi pe Andreea Esca punând întrebări serioase unui astrolog cu privire la previziunile pentru anul următor, înseamnă că e treabă serioasă horoscopul ăsta, nu?

Prin urmare, horoscopul este un fenomen social extins la noi în țară, deci nu prea poți să faci abstracție de el, fie că ești sau nu un adept al conceptului. 

Dar cât de exacte sunt predicțiile date de astrologie? Nu ar trebui să fie așa greu de aflat. Se fac mii de studii de personalitate cu diverse scopuri. E simplu să vezi dacă există vreo corelație între niște trăsături de bază de personalitate și data și locul nașterii pe un eșantion reprezentativ de oameni. Așa că am căutat în diverse surse și iată ce am aflat.

Ce zic studiile?

Unul dintre cele mai celebre studii științifice legate de astrologie este cel al lui Shawn Carlson, publicat în revista Nature în 1985. 28 de astrologi renumiți au încercat să facă corespondența între 100 astrograme natale și profilele psihologice într-un “double-blind test”. Rezultatul: predicțiile astrologilor nu au fost mai bune decât probabilitatea dată de noroc. Concluzia studiului a fost că ipoteza astrologică este clar infirmată.

Un cercetător, fost astrolog, Geoffrey Dean și un psiholog, Ivan Kelly au publicat și ei mai multe studii pe acest subiect. Ei fac o analiză a mai mult de 40 de studii controlate, care duc la aceeași concluzie: astrologia nu demonstrează că poate performa mai bine decât norocul chiar și în cazul unor sarcini simple cum ar fi predicția extraversiunii

Au fost studii asupra persoanelor născute la maxim 5 minute distanță, studii prin care oamenii încercau să-și identifice propria descriere dată de horoscop, studii prin care astrologi renumiți au încercat să găsească corespondența între astrograme și profile psihologice etc. Toate cu aceeași concluzie: predicțiile date de horoscop nu sunt mai bune decât cele date la întâmplare.

Eu am reușit să găsesc un singur studiu care pretinde altceva: cel din 1955 al astrologului și psihologului Michel Gauquelin. Acesta, deși nu a găsit dovezi în favoarea zodiilor, a pretins că a identificat o corelație între pozițiile unor planete și succesul în anumite meserii. Cea mai cunoscută a fost denumită “efectul Marte” și arăta o corelație între pozițiile planetei Marte în astrogramele unor atleți renumiți. Studiul, însă, nu a putut fi replicat și a primit numeroase critici din lumea științifică.

Horoscop vs. știință: cum (nu) ne afectează planetele destinul și personalitatea

Lăsând la o parte toate studiile care demontează orice validitate a predicțiilor date de horoscop, există și niște fracturi logice chiar în teoria astrologică. Cea mai importantă mi se pare lipsa de coerență. Au fost făcute cercetări care au studiat cât de mult corespund predicțiile între astrologi. Pentru că interpretările sunt atât de subiective, ele diferă semnificativ în funcție de cine le face. Practic, astrologii se contrazic între ei, ceea ce face imposibilă acceptarea unei teorii.

“Dar în cazul meu, caracteristicile zodiei corespund întru totul personalității mele” 

Trebuie să-ți spun de la început că nu mi-am propus cu acest articol să conving pe nimeni de nimic. Nu e scopul meu să te conving că astrologia nu are nicio bază. Din punctul meu de vedere, este o disciplină benignă, care chiar dacă se dovedește a nu fi reală, în principiu nu face rău nimănui.

Dacă totuși te întrebi cu adevărat cum de vezi atâtea corespondențe între ce spun astrologii și personalitatea ta și a celor din jur, iată câteva posibile explicații:

  • Validarea subiectivă: apare atunci când două evenimente care nu sunt legate sau chiar aleatoare sunt percepute a fi legate, deoarece credința ta cere ca ele să fie legate.
  • Efectul Barnum – Forrer: fenomen psihologic obișnuit, prin care oamenii acordă evaluări de înaltă precizie descrierilor personalității lor, presupuse a fi adaptate în mod specific pentru ei și care sunt, de fapt, vagi și destul de generale pentru a se aplica unui grup mare de oameni. În 1949 Bertram Forer a făcut un experiment cu studenții săi. A luat o descriere de personalitate dintr-o carte de astrologie și le-a dat-o fiecăruia spunându-le că este o evaluare individuală a personalității lor (deși era identică la toți). Studenții au trebuit să noteze de la 1 la 5 cât de exactă este descrierea respectivă. Media clasei a fost 4.2! Experimentul a fost replicat în numeroase alte ocazii și arată cât de mult ne poate păcăli mintea să vedem ceea ce vrem să vedem.
  • Auto-profeție: dacă îți repeți suficient de des că, fiind Scorpion, ești un leader înnăscut, vei ajunge să reflecți asta și în comportamentul tău de zi cu zi. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău!

Concluzie

Majoritatea covârșitoare a studiilor arată că astrologia nu are niciun corespondent în realitate. Horoscopul nu este decât o poveste propagată în principal de numărul mare de oameni care aleg să creadă în ea.

În același timp, nu este oare o poveste frumoasă în care să credem? De cele mai multe ori, predicțiile sunt pozitive, în cel mai rău caz, neutre. Cred că mulți dintre noi avem nevoie de mai mult optimism în viață și nu văd de ce nu l-am putea lua din horoscop, dacă asta ne ajută.

Așa cum efectul Placebo poate vindeca cu adevărat boli, de ce nu ar fi bun și horoscopul? Dacă ești o persoană echilibrată pentru că așa trebuie să fie o Balanță, sau puternică pentru că așa este un Leu, eu zic că e foarte bine. Dacă însă îți alegi jumătatea exclusiv pe considerente de compatibilitate zodiacală, s-ar putea să fii dezamăgit(ă)!

Așa, de încheiere, o să parafrazez o glumă cunoscută: Eu nu cred în astrologie, dar e și normal: sunt Scorpion, deci sunt sceptic! 😝

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli când mai apare ceva nou, abonează-te la Newsletter-ul lui Sandu!

Spune-le și altora:

Tu ce zici?

avatar