fbpx

Întărește-ți sistemul imunitar prin râs!

Terapia prin râs

De ce te-ar interesa?

Reacția corpului uman la râsul repetat este similară cu efectul produs de exercițiile fizice repetate se arată într-un studiu. Deci, n-are rost să te mai chinui să mergi la sală, trebuie doar să găsești sursa potrivită de râs! 🙂

Recunosc, titlul e un clickbait pentru a îți atrage atenția asupra Festivalului Național de Teatru de Improvizație! Întrucât citești aceste rânduri, trag nădejde că a funcționat! 🙂

Deci, vrei să râzi, da? Îți dau eu o idee, dacă ești prin București între 7 -10 noiembrie 2019. La Teatrul Național, sala Media, se desfășoară cea de-a 7-a ediție a !MPRO – Festivalul Național de Teatru de Improvizație. Practic, sunt aduși împreună mulți dintre cei mai buni improvizatori din România la ora actuală, plus ceva invitați străini foarte tari! 

Ce-i aia "teatru de improvizație"?

Dacă n-ai fost niciodată la un spectacol de improvizație, denumirea s-ar putea să-ți pară ciudată. E chiar o reclamă TV cu sloganul “Spune NU improvizațiilor!” (ATENȚIE: aia se referă la instalațiile de gaze, nu la teatru 🙂 )

Pe scurt, e vorba de niște piese de teatru care se desfășoară fără un scenariu prestabilit. Desigur că pot exista o temă specifică, anumite structuri de construcție, dar dialogurile, personajele și, în general, poveștile sunt concepute pe loc de improvizatori. De multe ori și spectatorii sunt invitați să contribuie cu anumite elemente la desfășurarea scenelor. Nu vă faceți griji, nu e ca la stand-up, unde uneori riscați să se facă mișto de voi!

Sunt multe formate, dar ce au în comun toate este că pot genera un anumit tip de umor autentic și natural, imposibil de atins de alte genuri de comedie. Fiind improvizate, nu poți să știi de la început care vor fi cele mai amuzante scene, dar, crede-mă, în numeroase situații te ții cu mâna de burtă, să nu plesnești de atâta râs!

Festivalul !MPRO este ocazia perfectă să te familiarizezi cu diverse tipuri de improvizație: long-form, short-form, sketch comedy etc. Vezi mai multe spectacole pe seară și poți să-ți faci o părere mai bine documentată.

Programul !MPRO 7:

Ziua 1 – Joi, 7 noiembrie

trupa iele

– Give us a Word – Spectacol de long form realizat de una dintre cele mai tinere trupe de improvizatori din țară, trupa Heavenly Hell care va veni tocmai din Timișoara.

– Horror Show – Spectacol de improvizație în stil horror, comedie neagră, râzi de ce ți-e frică, alături de Backstage Boys – una dintre cele mai cunoscute trupe de improvizatori români.

– Animus –  Într-o lume plină de “lucruri”, obiectele din public vor prinde viață. Vor fi transformate în păpuși, personaje vii ce au propria lor poveste. Vom crea o poveste a obiectelor ce ne înconjoară, dându-le suflet, voce și vise. Haiiimpro aduce pe scena TNB spectacolul care a fost invitat în Leuven și Amsterdam.

– Trupa iELE –  încheie prima seară de festival cu multă energie printr-un show de short form. Acest format este cel mai interactiv format de teatru de improvizație așa că pregătește-te să-ți vezi gândurile și sugestiile jucate sau chiar cântate pe scenă de prima trupă de teatru de improvizație exclusiv feminină.

Ziua 2 - Vineri, 8 noiembrie

underground

Joyride îți aduce emoția împărtășirii pentru prima dată a unei bănci, cu un străin. Locul în care se desfășoară povestea îl poți alege chiar tu și vei putea să afli ce iese când se întâlnesc doi oameni pentru prima oară şi ce are fiecare de ascuns sau de dezvăluit.

– Love Hub este un sketch comedy regizat de Radu Dragomirescu care te va purta într-o comedie din care o să aflați cum arată amorul și pasiunea la sat, cum se împacă iubirea și corporația și multe alte lucruri care nu pot fi împărtășite într-un newsletter.

Underground: este un spectacol de teatru de improvizație experimental, în doi Dani, doar doi oameni pe scenă care vor demonstra imposibilul: cum să ajungi să fii înțeles și să înțelegi – atingând ceea ce este sincer și adevărat.

Teen Impro: o gașcă de elevi de liceu din București au lucrat intens cu câteva săptămâni înainte de festival și vin să vă arate cum este viața de adolescent prin scene improvizate. Un spectacol cu multă energie și curiozitate.

– Rap battle este o bătălie în versuri, în care concurenţilor li se va testa pe parcursul mai multor runde capacitatea de a improviza, flow-ul şi tehnica. Despre ce vor cânta? Tu alegi!

Ziua 3 - Sâmbătă, 9 noiembrie

the maydays
– Slam Poetry: versuri inspirate din tot ce ne înconjoară, uneori, versuri care se nasc chiar sub ochii tăi. Te invităm la un spectacol liric cu influențe din cultura urbană în care 4 poeți te vor surprinde printr-un performance inedit. 

Just Play: doi improvizatori se aruncă în necunoscut și urcă pe scenă într-un spectacol care scoate poezia din situații cotidiene și care reușește să privească dincolo de aparențe folosindu-se de sensibilitate, sinceritate și spirit ludic. 

– Groundhog Play: un spectacol de improvizație antrenat și gândit de Katy Schutte, invitat special al ediției a 7-a, una dintre cele mai bune actrițe improvizatoare din Marea Britanie. Spectacolul reunește improvizatori cu experiență din România care vor retrăi, la fel ca în celebra poveste Groundhog Day, aceeași zi / aceeași scenă de mai multe ori. Poți rupe bucla pentru a afla care este adevărul?

Happily Never After: unul dintre cele mai bune spectacole de teatru de improvizație la nivel internațional, Trupa The Maydays, invitat special !MPRO 7 își uimește publicurile cu un spectacol muzical gotic, o poveste jucăușă plină de note care te vor bântui multe zile după. Spectacolul este un omagiu adus regizorului Tim Burton şi stilului său gotic, cu influenţe din Lemony Snicket, fraţii Grimm şi alte basme întunecate.

Ziua 4 - Duminică, 10 noiembrie

triton

– Solo Improv: Ghidaţi de improvizatoarea româno-belgiană Dona Ursu, opt actori curajoşi vor demonstra că se poate face teatru de improvizaţie şi într-un singur jucător. Până la urmă, colaborarea cu sine însuşi este cea mai importantă 😉

– Blocați 100%: Primul sketch muzical din România, Blocați 100% ne arată ce au în comun zeii din Olimp, niște corporatiști în drum spre serviciu, un cuplu din preistorie și departamentul IT al unui partid aflat în plină campanie electorală? 

Making a show: Making a show este un spectacol creat în patru zile, regizat de Liz Peters şi Jen Rowe de la trupa britanică Maydays. Nu doar că va fi un format nou, dar va avea și un nou mod de antrenament și creat scene. Practic, totul va fi foarte foarte experimental.

Maestro del Maestro: De la creatorii formatului de Teatru Sport – Impro Battle, Trupa Urban Impro aduce pe scena TNB, în închiderea ediţiei 2019 a Festivalului Naţional de Improvizaţie, un nou format competitiv, pe numele lui: Maestro! (c) Keith Johnstone #buniculimprovizaţiei. Improvizatorii care se vor lupta pentru titlul de Maestro del Maestro sunt cei 9 improvizatori câştigători ai titlului de Maestro în cursul anului 2019.

La final

Așa de încheiere, vă mai spun că biletele și abonamentele le puteți cumpăra de aici. Iar dacă nu vă hotărâți ce zile să alegeți, vă mai ajut un pic și vă spun că eu o să fiu pe scenă sâmbătă, în spectacolul Groundhog Play 🙂

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x