fbpx

Netflix: compania fără reguli

  • Business
netflix

De ce te-ar interesa?

Fie că ai auzit câte ceva despre cultura organizațională originală de la Netflix, fie că nu, n-ai cum să nu te întrebi ce a stat în spatele transformării unui business local de DVD-uri prin poștă într-un gigant mondial!

Reed Hastings, co-fondatorul și actualul CEO al companiei, tocmai a lansat o carte despre cultura Netflix, cu titlul No Rules Rules. Netflix and the Culture of Reinvention. Citește mai jos câteva impresii și idei cu care am rămas după ce am parcurs cartea.

Despre carte

Dacă te aștepți la o biografie romanțată sau o poveste inspirațională despre cum să atingi succesul, o să ai parte de o dezamăgire.

Autorii au ales să facă un fel de manual pentru liderii care își doresc să construiască o organizație după chipul și asemănarea Netflix. Prezintă ce ai de făcut, pas cu pas, pentru a implementa o cultură pe alocuri radical diferită de tot ce ai învățat până acum.

Din punctul meu de vedere, această abordare nu mi se pare cea mai fericită. Aș fi preferat o perspectivă mai personală și mai multe detalii despre transformarea Netflix de-a lungul anilor. 

Cu toate astea, sunt prezentate suficiente exemple interesante din viața de zi cu zi a companiei, pentru a livra eficient mesajele. Iar faptul că Erin Meyer, co-autoarea cărții, este din afara Netflix, a ajutat foarte mult. Rolul ei a fost cel de “straight (wo)man”: omul normal care încearcă să dea sens unui mediu surprinzător și aparent de neînțeles. De multe ori întrebările ei erau și întrebările mele. 

Ce-i așa deosebit la cultura Netflix?

Netflix
Reed Hastings

De unde să încep? Iată doar câteva din elementele foarte diferite de marea majoritate a corporațiilor pe care le știm cu toții:

  • Nu există politică de cheltuieli. Sunt cazuri când angajați de nivele joase iau decizii de milioane de dolari, fără să fie nevoie de vreo aprobare. Principiul care stă la bază se numește “Freedom & Responsibility”.
  • Nu există vacation policy. Fiecare angajat își ia liber când vrea și de câte ori vrea, fără ca cineva să țină socoteala.
  • Nu există travel policy. Angajații trebuie doar să acționeze “in the best interest of Netflix”. În rest, expense report-urile lor nu necesită aprobarea vreunui manager.
  • Nu există evaluări anuale de performanță. Salariile sunt “top of market” pentru fiecare poziție, nu au componentă variabilă (bonus) și nu sunt influențate de performanță.
  • Angajații sunt încurajați să meargă la interviuri externe și să afle dacă cineva le oferă mai mult decât câștigă la Netflix. Dacă da, li se crește salariul pe loc.
  • Este implementată o transparență aproape totală. Cu foarte puține excepții, toate informațiile sunt “la liber” pentru orice angajat Netflix. Orice rapoarte, planuri la care se lucrează, aproape totul este accesibil oricui din interiorul companiei, indiferent de nivel.
netflix

Sună prea frumos să fie adevărat? Stai un pic! 😁 Există și reversul:

  • Rămân doar cei mai buni performeri pe fiecare poziție. Ți se spune de la început că: “adequate performance gets a generous severance package“. Cu alte cuvinte, dacă faci o treabă bună, dar nu excelentă, primești un pachet “generos” și pa! Fără alte discuții! Și umblă vorba că pachetul nu e atât de generos pe cât se laudă ei…

Pentru a pune în aplicare regula de mai sus, funcționează așa-numitul keeper test. Orice manager trebuie să își pună întrebarea: “Dacă angajatul X vine mâine la mine și spune că vrea să plece, mă voi lupta din răsputeri să-l conving să rămână?” Dacă răspunsul e nu, oferă-i pachetul acum și nu mai aștepta.

netflix team
  • Candoarea este dusă la extrem. Știi metoda aia “sandwich” de a da feedback? Începi cu ceva pozitiv, apoi spui ce trebuie schimbat și termini tot cu ceva pozitiv, ca să fie primit mai bine feedback-ul. Ei bine, la Netflix nu funcționează așa. Feedback-ul pozitiv e considerat inutil și toată lumea e încurajată să spună ce are de spus cât mai direct. Și nu în particular, 1 la 1, ci de față cu toată lumea. Sunt expuse mai multe exemple în carte în care chiar Reed e întrerupt în mijlocul unei prezentări de angajați cu nu știu câte niveluri sub el, care îi atrag atenția că nu zice bine. Trebuie să recunoști că asta e ceva cel puțin neobișnuit în lumea corporatistă!

Amuzant e că această abordare a feedback-ului direct a preluat-o Reed de la consilierul lui matrimonial. A zis omul că dacă metoda asta i-a salvat căsnicia, sigur îi va salva și business-ul.

netflix boss

Leading with context, not control

Se vorbește mult în carte despre cum să creezi contextul astfel încât angajații tăi mega staruri să poată lua decizii bune pentru companie.

La baza culturii “fără reguli” stă conceptul de talent density. Adică cum să faci să ai permanent în echipă cei mai talentați oameni din industrie. Având un astfel de “dream team”, în mod evident nu trebuie să le zici tu ce să facă, trebuie să-i lași pe ei să ducă compania acolo unde tu poate nici nu te gândești.

Mi-a plăcut că Reed este foarte ancorat în realitate și spune clar că o astfel de abordare nu funcționează în orice domeniu. Dacă conduci o fabrică, de exemplu, îți trebuie proceduri foarte riguroase pentru ca să nu existe accidente și produsele să iasă la parametrii perfecți.

Dar într-o industrie în care creativitatea, inovația și agilitatea sunt esențiale, e mult mai important să ai o organizație care se poate adapta rapid, decât să eviți cu orice preț greșelile. Astfel, sunt încurajate riscurile asumate de fiecare angajat și nu sunt penalizate eșecurile, atâta timp cât Netflix are de învățat din ele.

netflix

Concluzii

Controversată, urâtă de unii, iubită de alții, cultura Netflix este în sine ea însăși o inovație ce merită toată atenția.

Cartea lui Reed Hastings și Erin Meyer oferă o privire detaliată a gândirii din spatele acestei culturi. Bine structurată, cu exemple relevante și ușor de parcurs, este cu siguranță unul din titlurile ce merită să le pui pe lista ta de anul ăsta!

Posibil să nu îmbrățișezi cu entuziasm toate ideile expuse, dar argumentele oferite merită luate în seamă. Iar faptul că Netflix este azi unde este, nu poate fi ignorat nici de cei mai aspri critici ai culturii sale.

Cartea este disponibilă deocamdată doar în engleză. Eu am ascultat varianta audio pe Audible. În România o găsești și la Cărturești:

Dacă vrei să afli mai multe despre cultura Netflix, un bun punct de pornire îl reprezintă celebrul Netflix Culture Memo.

Pentru alte articole similare, hai să păstrăm legătura pe mail! Abonează-te la Newsletter-ul lui Sandu și primești în fiecare luni dimineață o selecție de informații utile din mediul corporatist și nu numai!

Spune-le și altora:

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x