fbpx

Top 20 desene animate din anii 90

desene animate din anii 90

De ce te-ar interesa?

Dacă la începutul anilor ’90 aveai între 6 și 12 ani, cu siguranță îți vei aminti cu plăcere de serialele de desene animate din acea vreme. Și pentru că nu erau prea multe opțiuni, toate aceste desene animate au devenit simbolul unei generații. 

Am reunit mai jos primele 20 desene animate din anii 90, evident, din perspectiva mea. Ca să fim pe deplin cufundați în sentimentul de nostalgie, am pus la fiecare și genericul, care s-ar putea să-ți reîmprospăteze memoria.

Top 20 desene animate din anii 90

Topul l-am făcut ținând cont de impactul pe care l-au avut asupra mea și de cât de bine îmi amintesc de fiecare dintre ele.

Nu am inclus în top desene clasice, cu episoade scurte, gen Tom & Jerry, Bugs Bunny, Ciocănitoarea Woody. Deși le urmăream cu plăcere, formatul pare unul diferit și parcă îmi e greu să le compar cu serialele cu episoade de 20-30 minute, cu generic bine delimitat și memorabil. În plus, la Tom & Jerry mă mai uit și acum, așa că nu-l asociez neapărat cu copilăria! 😛

De asemenea, nu am inclus multele seriale de pe Cartoon Network, pentru că am vrut să mă concentrez pe perioada când singurele opțiuni erau TVR 1 și 2. Cartoon Network a adus o altă epocă.

Probabil că dacă mă întrebai acum 20 de ani, clasamentul ar fi fost ușor diferit. Totuși locul 1 cu siguranță era la fel, o să înțelegi mai jos de ce.

20. Macron 1

O să vezi multe desene cu roboți și acțiune în top, că doar eram băiat și astea îmi plăceau cel mai mult! 😛

Macron 1 era un fel de Transformers al zilelor alea și, ca mai toate serialele de atunci, era difuzat la noi cam la 10-15 ani de la data producției.

Macron 1 - Intro (Goshogun - Euro)

19. Călărețul singuratic

Hi-Yo, Silver! sau Dii, Silver! era o strigare pe care o foloseam des în jocurile noastre de copii. Un serial clasic, ajuns la noi cu mulți ani după ce a fost lansat.

Lone Ranger Filmation - Intro

18. Michel Vaillant

Probabil datorită acestui serial am început să mă uit la Formula 1. Curse cu mașini, cum să nu-mi placă? 😀

Michel Vaillant anime fro 80s Intro main theme

17. Tao Tao

Genericul de început al acestui serial despre ursuleți panda mi-l aduc aminte și acum. Ce ciudat cum îți rămân în cap niște lucruri aparent fără niciun fel de utilitate!

16. Ratonii

Astea erau niste desene cu personaje relativ ciudate, dar rețin că mă uitam cu plăcere. Probabil așa am învățat numele multor animale exotice.

Les Amis Ratons 1985 (Générique) dessin animé

15. Ștrumfii

Probabil unele din personajele anilor 90 cele mai cunoscute și azi, datorită remake-urilor mai recente. 

Les Schtroumpfs Intro Officielle francais

14. Pif & Hercule

Un fel de Tom & Jerry, varianta franceză. Îmi aduc aminte că era difuzat pe la începuturile TVR 2.

Générique Pif et Hercule

13. Blackstar

Recunosc că numele nu îmi mai spune nimic, însă am căutat asiduu pe net desenele alea cu două săbii care se uneau, că tare îmi mai plăceau! Iată:

12. Sport Billy

Sacul a-tot-cuprinzător a fost una din cele mai mari dorințe ale copilăriei mele. Îți dai seama ce ar fi însemnat să am un sac din care să scot absolut orice îmi trece prin minte? Nici acum nu m-ar deranja prea tare să am o astfel de invenție! 🤪

Sport Billy (1980-1981) Theme Song

11. Denver, ultimul dinozaur

Înainte de Jurassic Parc, a fost Denver! Melodia e cea care mi-a rămas și acum în minte.

10. Familia Flintstone: Aventuri în epoca de piatră

Un fel de Familia Bundy în epoca de piatră. Parcă se difuza sămbăta la prânz pe TVR 1. Au fost apoi difuzate la foc continuu pe Cartoon Network.

The Flintstones Opening and Closing Theme 1960 1966

9. Heidi

Ecranizarea celebrei povești elvețiene este și primul anime din acest top. Fii pe fază, că mai urmează și altele… 

8. Sandy Belle

Probabil unul dintre cele mai cunoscute seriale de desene animate din anii 90. Eu unul nu am fost chiar cel mai mare fan, dar îmi aduc aminte că l-am urmărit cu plăcere.

Sandy Jonquille générique entier+paroles [HD]

7. Saber Rider și Șerifii Spațiali

Bătălii în spațiu cu șerifi pe cai robotici! Cum să nu-i placă unui băiat de 10-11 ani așa ceva? 🤣

Saber Rider and the Star Sheriffs Theme full version

6. Celementine

Oare câți își mai amintesc de acest serial de pe TVR 2? Eu am rămas marcat de personajul negativ, Malmoth, un demon format din flăcări care încerca să o omoare pe Clementine în fiecare episod. Probabil că azi un astfel de personaj nu ar mai fi considerat potrivit pentru copii. Noroc cu Héméra, îngerul păzitor, care o proteja în permanență!

Clémentine - Générique (entier)

5. Minunata călătorie a lui Nils Holgerson prin Suedia

Nils Holgersson, un băiețel leneș și neastâmpărat, este pedepsit pentru purtarea lui nesăbuită – un pitic îl transformă într-un prichindel de-o șchioapă. Cartea se găsește și în zilele noastre prin librării.

Nils Holgerson - Intro - Deutsch - Serienoldies

4. Captain Planet

Iată un serial cult al generației noastre! Mult înaintea timpului său, tematica sa ecologică și ideea de a salva planeta de poluare ar fi până și pe placul Gretei Thunberg! 

3. Lidia și floarea cu 7 culori

Cât a mai căutat fata asta floarea cu 7 culori prin toată lumea! SPOILER ALERT: o găsește în ultimul episod în curtea casei sale. 

Îmi aduc aminte amuzat de personajul negativ, Sabrina, care avea problema că după ce folosea o vrajă prin care aducea o tornadă pentru a o îndepărta pe Lidia, trebuia să se ascundă pentru că avea fața plină de riduri! Groaznic! 😂

Le Tour du Monde de Lydie

2. Aventurierii spațiului

Înainte de Căpitanul Picard, Data și Riker au fost Giraffe, Rana și Sibip. În mod cert, niște desene animate care mi-au deschis apetitul pentru SF.

Les Aventuriers de Espace Generique

1. Țestoasele ninja

De departe personajele preferate în copilărie. La noi la bloc, toți băieții ne jucam “de-a țestoasele”. Eu eram Michelangelo, cel cu mască portocalie și cu nunceaguri.

Au fost mai multe ecranizări între timp, inclusiv filme, așadar personajele îmi imaginez că sunt cunoscute de multe gererații. 

La final

N-aș putea să închei acest articol fără să amintesc de vocea inconfundabilă a lui Mihai Cabel, zis și domnul Sandy Belle. El era voiceover-ul tuturor personajelor, fie că erau roboți spațiali sau domnișoare îndrăgostite. Iată un articol mai vechi din Adevărul despre cea mai cunoscută voce a generației copiilor născuți la început de anii 80.

Tu ce desene animate din anii 90 ai urmărit? Scrie jos, în comentarii, dacă am uitat ceva.

De asemenea, dacă tot ai intrat pe culoarul nostalgiei, poate ți-ar plăcea să vezi și Top 20 seriale la TV in anii ’90.

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
guest
2 Comments
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Delia
Delia
3 months ago

eu imi mai amintesc cu placer de un alt serial. Lady Oscar. Isi mai aminteste cineva?

Madalina G
Madalina G
3 months ago

Ce anintiri frumoase, Adi! As mai adauga Cartea Cartilor si Piratii Apei Negre 😉

Cris
Cris
1 month ago

Candy Candy a fost un serial de genul “slice of life” cum nu am mai văzut nici până, nici de atunci, care mi-a înfrumusețat copilăria!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x