fbpx

Vacanța în România cu copiii: idei de traseu pentru 7 zile

vacanta in Romania cu copiii

De ce te-ar interesa?

Vacanța în România cu copiii poate fi, în mod paradoxal, o bătaie mai mare de cap decât una într-o țară exotică. Dacă vrei să faci și un circuit de mai multe zile ca să vezi cât mai multe lucruri, chiar trebuie să te interesezi un pic înainte. Sunt însă o grămadă de lucruri faine de făcut și locuri de văzut, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Citește mai jos despre traseul pe care l-am făcut noi anul acesta și poate găsești inspirația de care ai nevoie. Plecare din București.

Ziua 1. București - Transfăgărășan - Valea Zânelor (4h 30' de condus)

Prima oprire pe traseu am planificat-o la Curtea de Argeș. Nu am petrecut mult timp, dar a fost interesant să ne oprim la Mânăstirea Curtea de Argeș și să luăm prânzul la una din multele terase din apropiere.

Am pornit apoi pe Transfăgărășan, trecând fără să oprim pe lângă Barajul Vidraru și Cetatea Poenaripentru a ne încadra în timp și pentru că mai fusesem acolo. Un lucru e cert: dacă vrei să faci un circuit de o săptămână, va trebui să faci alegeri clare legate de obiectivele la care să renunți. Mai ales dacă ești cu copiii după tine, nu are rost să-ți transformi vacanța într-un maraton de bifat obiective, ci mai degrabă decideți împreună de acasă ce vreți să faceți. Noi așa am făcut și ne-a ieșit destul de bine.

Drumul celebru este spectaculos și este de neratat într-un circuit prin România. Atenție că e deschis doar câteva luni pe an, vara, deci e bine să verifici înainte să-l adaugi la traseu. Noi am mers în perioada cea mai aglomerată (august) și, de altfel, am întâlnit singurele probleme de trafic de pe tot circuitul. Am stat mai bine de 1 oră bară la bară în coloana de mașini ce s-a format din cauza aglomerației din parcarea de la Bâlea Lac. Cu toate astea, n-a fost chiar cel mai rău lucru să fim blocați în trafic într-un asemenea peisaj…

Ajunși sus, la Bâlea, ne-am oprit cam o oră să ne bucurăm de răcoarea plăcută, aerul curat și chiar mica limbă de zăpadă ce insista să nu se topească.

Ne-am continuat călătoria spre destinația finală a primei zile, Castelul de Lut din Valea Zânelor. Dacă ești într-un circuit prin România cu copiii, trebuie să faci măcar o oprire în acest loc de poveste. În fapt, deja cunoscutul Castel de Lut nu este mult mai mult decât o cârciumă cu un concept foarte frumos și bine realizat. Castelul propriu-zis din lut noi l-am putut admira doar din exterior, excepție făcând cele două turnulețe de la capete, în care am urcat câteva trepte. Altfel, parcul în care se găsește are un farmec aparte și nouă ne-a plăcut foarte mult să adunăm pietre din apa răcoroasă a pârâiașului ce-l străbate.

Surpriza a fost că fix lângă Castelul de Lut am găsit un alt parc cu o tematică asemănătoare, numit Povestea Calendarului. Creatorii și-au propus să spună poveștile anotimpurilor prin intermediul unor căsuțe tematice, decorate foarte creativ. Parcul ni s-a părut mult mai interesant, mai complex și mai atractiv pentru copii decât mult mai cunoscutul său vecin. De la căsuța de turtă dulce, la casa lui Moș Crăciun și Hanul bântuit, toate atracțiile țineau copiii (și nu numai) într-o maximă încântare. Erau chiar și ateliere de făcut plăcinte și gogoși! N-am rezistat să nu ne umplem sacoșele cu dulciuri din căsuța de turtă dulce!

Ne-am cazat la o pensiune foarte modern utilată, aflată la câteva sute de metri de obiectivele de mai sus, Pensiunea Negoiu. Pe lângă camera cu paturi suprapuse pentru copii, de care s-au bucurat cel mai tare fetele, ne-am răsfățat și cu o masă excelentă luată printre tufișurile de lavandă din curtea elegant amenajată. Aveau până și pistă de pump track. Da, nici eu nu știam ce e aia, dar am aflat 😝

Ziua 2. Sibiu - Sarmizegetusa Regia - Transalipina - Rânca (3h 36' de condus)

După o dimineață petrecută prin centrul Sibiului, ne-am îndreptat spre Sarmizegetusa. Dacă n-ai ajuns niciodată pe acolo, cu siguranță merită! E destul de bine amenajat și vara te înconjoară o mare de verdeață.

Am pornit apoi spre Transalpina. Nici eu nu mai fusesem pe celebrul drum și ardeam de nerăbdare să-l compar cu Transfăgărășanul. 

După un drum pe alocuri cu denivelări, am trecut prin Petroșani și, în apropiere de Obârșia Lotrului, ne-am intersectat cu DN 67C, cunoscut și sub denumirea de Transalipina.

Cel mai surprinzător pentru mine a fost cât de liber a fost pe șosea pe tot parcursul zilei. Cel puțin după Petroșani, au trecut și zeci de minute fără să ne întâlnim cu vreo mașină, lucru foarte rar în zilele noastre, mai ales în vârf de sezon! Prin urmare, dacă vrei să scapi de aglomerație, acest traseu e pentru tine!

În plus, peisajele sunt greu de descris în cuvinte! La un moment dat, am ajuns suficient de sus să trecem prin nori și am deschis geamul să-i gustăm un pic 😜 În vârf de munte, îți recomand să oprești la Stâna Ștefanu pentru un bulz autentic și o apă proaspătă la carafă.

Una peste alta, mie mi se pare Transalpina peste Transfăgărășan la capitolul spectaculozitate.

Seara ne-am cazat în Rânca, la una din puținele pensiuni deschise vara, Vila Ozon. De altfel, stațiunea părea mai degrabă una fantomă, în care mișunau grupuri de câini vagabonzi pe străzi. Nu prea ne-a venit să ieșim la plimbare seara. Singura atracție deschisă era parcul de aventuri, unul foarte bine amenajat. Cu siguranță zona are mult potențial și vara, nu numai iarna! Mă aștept să se tot dezvolte în anii următori. Peisajele sunt de vis!

Ziua 3. Rânca - Baia de Fier - Transalpina (iar 😊) - Sebeș (3h 11' de condus)

Am trecut munții spre Sud și am oprit la cele mai cunoscute 2 peșteri din zonă: Peștera Muierii și Peștera Polovragi. Fiind cu copiii, merită să vezi măcar una dintre ele. Sunt destul de bine amenajate, ușor accesibile și cu ghizi pasionați. 

În zonă se găsesc și două atracții ce cu siguranță vor fi pe placul copiilor:

  • Pădurea colorată: după cum îi spune și numele, sunt câteva zeci de copaci cu scoața vopsită în culori vii, ce crează o atmosferă de parc de distracții. Nu vezi în fiecare zi așa ceva, așa că merită să oprești să faci câteva poze, fie că ai sau nu Instagram.
  • Căsuța răsturnată: o idee buclucașă, tot ca o atracție dintr-un parc de distracții: o casă cu susul în jos! 🤣 Până și sticla de Fairy de pe chiuveta din bucătărie era cu susul în jos! Chiar tare ideea, dar și execuția! Copiii s-au distrat teribil, deși nu durează mult vizita. Ai și un restaurant acolo, dacă ți se face foame, precum și un magazin de suveniruri. 

Ne-am delectat apoi cu încă o trecere a munților pe Transalpina și ne-am oprit între Sebeș și Alba Iulia, unde am găsit un hotel ce aducea ca arhitectură cu un resort all-inclusive de pe la mare: Allegria Hotel. Avea și un spa chiar ok, cu piscină interioară și exterioară, saună umedă și uscată, salină, jacuzzi. Per total, foarte bun raportul calitate-preț! Recomand.

Ziua 4. Alba Iulia - Turda - Sighișoara (2h 58' de condus)

La Alba Iulia am fost plăcut impresionați de cum e amenajată cea mai mare cetate din România, Cetatea Albă Carolina. Poți petrece câteva ore bune fără să riști plictiseala copiilor. Noi am luat și o bicicletă cu 4 locuri, cu care am înconjurat zidurile cetății. Mai găsești și terase faine la tot pasul și înghețată foarte bună. Tot în centru am văzut și poate una din cele mai interesante toalete publice din România. Se pare că a amenajarea ei a costat 1,6 milioane de lei. Se intră cu turnicheți, ca la metrou. Înăuntru e și un muzeu, cu vestigiile unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea. 

Următorul popas a fost la Salina Turda. E deja un obiectiv foarte cunoscut, așa că nu o să insist. Clar trebuie să fie pe lista ta de obiective dacă faci un tur al României cu copiii.

De la Turda poți ajunge rapid la Cluj-Napoca, un oraș cu multe opțiuni interesante pentru copii. Noi mai fusesem de curând, așa că am preferat să ne îndreptăm spre Sighișoara. În drum ar fi trebuit să ne oprim un pic și în Târgu Mureș, dar era deja târziu și copiii erau cam obosiți, așa că am mers direct la Sighișoara. Acolo ne-am cazat la cea mai tare pensiune din turul nostru, Taschler Haus. Practic, am dormit într-un muzeu! Aproape că ne era jenă să atingem piesele de mobilier, să nu stricăm ceva. E o casă săsească, situată chiar la umbra celebrului Turn cu Ceas. Gazdele sunt extrem de primitoare și serviciile sunt excelente. Dacă ajungi în Sighișoara, verifică neapărat disponibilitatea, că nu cred că poți găsi o opțiune mai bună de cazare!

Ziua 5. Sighișoara - Praid - Sovata (1h 18' de condus)

Dimineața am petrecut-o în Sighișoara, având o mulțime de atracții interesante de vizitat. Bineînțeles, cea mai cunoscută dintre ele este Turnul cu Ceas. Este cel mai mare dintre turnurile de apărare și până în 1575 a fost sediul Primăriei, apoi a funcționat ca judecătorie, astăzi adăpostind Muzeul de Istorie.

De la Sighișoara ne-am îndreptat către Salina Praid. Deși poate nu la fel de la modă ca Salina Turda, Praid a fost preferata copiilor în acest tur. Este semnificativ mai mare și sunt disponibile mult mai multe activități pentru copii: tobogane, leagăne, escaladă pe pereții de sare, planetariu, jocuri virtuale etc. Dacă e să aveți loc pentru o singură salină pe traseul vostru prin țară, eu îți recomand să alegi Praid. Poate singurul minus este intrarea cu un autobuz obosit și aglomerat, dar când ajungi în subteran, lucrurile se schimbă radical. Ai până și un împinge-tava cu mâncare decentă, dacă ți se face foame.

Seara ne-am cazat în Sovata, la Vila Ursul Negru. Deși cam departe de centrul stațiunii (se află în oraș, lângă Primărie), pensiunea este foarte modern utilată și extrem de curată. Micul dejun a fost cam sărac și spațiul de luat masa subdimensionat. Dacă ajungi vara în Sovata, e bine să cauți cazare din timp, pentru că, de regulă, e plin peste tot. Și prețurile cam piperate!

Ziua 6. Sovata - Miercurea Ciuc - Tușnad (1h 50' de condus)

La Sovata trebuie neapărat să faceți o baie în Lacul Ursu! Este cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă. Fenomenul de heliometrie înseamnă că la suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și împiedică iradierea căldurii în atmosferă. Temperatura apei la sfârșitul lunii iunie, la adâncimea de 1,5 metri poate ajunge până la 50 de grade Celsius. Scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei și numai într-o parte a lacului. Între 13:00 – 15:00 este pauză și toată lumea trebuie să iasă din lac, pentru a permite straturilor naturale să se refacă. Apa este așa sărată, că te ține la suprafață fără ca tu să depui prea mare efort. E interesant să simți cum apa de la adâncime este mai caldă decât cea de la suprafață. Primul instinct al meu a fost să mă uit în jur, să nu fie vreun băutor de bere prin apropiere, care n-a mai rezistat până la toaletă 😂 

Tot la Sovata, cu siguranță copiii vor fi încântați de o călătorie cu Mocănița. Pe lângă senzația deosebită de a fi trași de o locomotivă ce funcţionează cu cărbune si lemn de esenţă tare, este distracție maximă să vezi cum toți oamenii pe care îi întâlnești pe parcurs îți fac cu mâna: localnici mai tineri sau mai bătrâni, turiști, șoferi de tir, etc. Practic, devii vedeta peisajului timp de 2 ore cât durează călătoria.

Nu pleca din Sovata fără să mănânci o supă cremă de usturoi în pâine la Ciuperca Mică, pe malul lacului Ursu! La desert ia o Marlenka adevărată și nu o să mai ai nevoie de altceva!

Pe drumul spre Tușnad, în apropiere de Odorheiu Secuiesc, am oprit la un loc total neașteptat, Mini Transilvania Park. Este un fel de expoziție în aer liber, cuprinzând peste 80 de machete ale unor clădiri reprezentantive din Transilvania, cu un traseu printre aceste “mini clădiri”, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Naţional (mănăstiri, castele, biserici fortificate). Poți inclusiv să faci o plimbare cu mini mocănița. Copiilor le-a plăcut mult experiența!

După o scurtă oprire în Miercurea Ciuc, am ajuns la Tușnad, unde ne-am cazat aproape în pădure, cu urșii, la Fortuna Eco Boutique Hotel. Camerele aveau fiecare un design unic, tot în sil muzeu, ca la Taschler Haus din Sighișoara. Totuși, noi am avut norocul să avem deasupra un pod plini de lilieci, care toată noaptea au făcut gălăgie. Una peste alta, cam scump pentru ce am obținut, așa că îți recomand să cauți și alte opțiuni în zonă. Balvanyos Resort știu că e apreciat și nu e departe, dar noi n-am mai găsit locuri acolo.

Ziua 7. Lacul Sfânta Ana - București (4h 27' de condus)

Ultima zi ne-am început-o la Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România. Am închiriat o barcă cu care am făcut turul lacului timp de 30 de minute și ne-am bucurat de natură și de liniște. Din nou, am fost surprinși de cât de liber era în luna august.

Pe drumul spre București, te mai poți opri la Salina Slănic, dacă vrei să bifezi și o a treia salină pe traseul tău. Doar să verifici programul. Când am trecut noi, era deja târziu, așa că am mers direct către casă. Am ajuns un pic obosiți, dar încântați de traseul nostru de 7 zile prin România.

Tu ce opriri ai mai fi adăugat pe acest traseu? Cum l-ai fi făcut altfel? Scrie în comentarii.

Pentru alte idei de vacanță în România și nu numai, citește aici.

Abonează-te la Newsletter-ul lui Sandu pentru a primi 10 informații interesante de business, tehnologie sau lifestyle în fiecare luni dimineața.

Spune-le și altora:

4.5 4 votes
Article Rating
guest
1 Comment
cel mai vechi
cel mai nou cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Mitica
Mitica
29 days ago

Super vacanta! Multumesc pentru sugestii! Sigur voi replica cel putin una “ziua 6′!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x