fbpx

3 seriale super tari de care probabil n-ai auzit

La numărul 9

De ce te-ar interesa?

Ai chef să te apuci de un serial și nu știi ce să alegi? Iată 3 seriale pe care eu le-am descoperit într-un fel sau altul și care nu sunt foarte cunoscute la noi. 

Asta nu înseamnă că ele sunt foarte “de nișă”, din acelea ciudate, la care ai nevoie de două doctorate ca să le înțelegi. Eu unul sunt un consumator mai degrabă de blockbustere decât de filme “de artă”. Dacă tot e să-mi ard neuronii la televizor, măcar să mă simt bine, nu confuz 🙂

Toate serialele de mai jos au o bază largă de fani, doar că nu foarte mulți în România. Cel puțin cele britanice nu sunt foarte cunoscute de cultura noastră predominant hollywoodiană, dar sunt mega hits peste Canal. Și, crede-mă, sunt super tari!

Serialul este o antologie britanică de povești ciudate și amuzante create de Steve Pemberton și Reece Shearsmith, care interpretează de fiecare dată alte personaje.

Sunt episoade de 30 de minute, iar singura legătură dintre ele este aceea că toate au loc în spatele unei uși pe care e trecut numărul 9.

Stilul este umor negru și în fiecare episod are loc cel puțin un twist major al poveștii. Și când zic twist, îți garantez că nici nu-ți trece prin cap la început cum se va termina episodul! 

În plus, majoritatea episoadelor prezintă poveștile într-un fel aparte. De exemplu: acțiunea se petrece 90% din timp într-un șifonier sau nu este niciun cuvânt de dialog în tot episodul sau povestea este relatată de la deznodământ spre început (ca un celebru episod din Seinfeld).

Dar toate astea n-ar însemna nimic dacă serialul n-ar fi foarte captivant. Și este!

Are 4 sezoane, urmează să apară al 5-lea. La noi îl găsești pe HBO GO.

Trailer - Inside Number 9 - Series 1 - BBC First

Acesta este un serial ciudat. Aș zice însă “ciudat” în sensul bun al cuvântului, pentru că are puterea să te țină lipit de televizor cu fiecare episod. Mie îmi aduce aminte de Twin Peaks (cele două sezoane epice din anii ’90, nu aberația de continuare din 2017)

E greu până și să vă zic genul sau despre ce e vorba. IMDb zice că e dramă, fantezie, mister. Eu aș adăuga și polițist, SF, thriller plus ceva nedefinit, unic. Hai că te-am făcut curios, așa-i? 🙂

Povestea începe cu Prairie, o fată oarbă care reapare subit după ce a dispărut timp de 7 ani. Surpriză: acum vede perfect! Unii o consideră miracol, alții un pericol. Ea va fi “The Original Angel” (adică The OA).

Mai mult nu-ți spun, pentru că sunt incredibil de multe twist-uri și întâmplări ciudate. Tot ce-ți promit e că n-ai idee spre ce se îndreaptă acțiunea până la ultimele secvențe din ultimul episod al sezonului 1. Apoi vine sezonul 2 și dă totul peste cap din nou…

Are doar 2 sezoane, pentru că, la fel ca și Twin Peaks în 1991, a fost anulat subit. Se pare că povestea era construită pentru 5 sezoane, dar cel puțin deocamdată nu știm ce-ar fi urmat. Cu toate astea, dacă îți place genul (oricare ar fi el), merită să-l vezi!

Nu rezist să nu-ți dau un mic spoiler de la finalul sezonului 2, că oricum nu mai contează, acum că s-a anulat. Premiza pe care o seta pentru potențialul sezon 3 era una de-a dreptul uluitoare și ți-ar da o idee despre ce-am vrut să zic când am numit serialul “ciudat”. Totuși, dacă ești unul din cei foarte sensibili la spoilere, mai bine sari peste paragraful următor.

Deci, SPOILER: La finalul sezonului 2, o parte din personajele principale trec într-o dimensiune paralelă în care ele sunt de fapt actorii care interpretează acele personaje în serialul The OA! Ăsta da mind-bending!

Fanii au pornit o petiție de boicotare a Netflix din cauza deciziei de anulare a serialului. Există chiar și o teorie a conspirației că de fapt serialul nu a fost anulat, ci totul face parte dintr-un plan al creatorilor de a mixa viața reală cu acțiunea din serial, înlăturând “cel de-al patrulea perete” (Ceea ce n-ar fi chiar de neimaginat, ținând cont cât de neconvențional e totul în lumea The OA). 

Are 2 sezoane. Le găsești pe Netflix.

The OA | Official Trailer [HD] | Netflix

Miniserie britanică, dramă SF, cu Emma Thomson într-un rol secundar interpretat magistral. Serialul are 6 episoade, ceea ce-l face mai degrabă un film mai lung. Și da, e posibil să vrei să-l vezi pe tot dintr-o bucată, că e greu să te desprinzi!

În centrul acțiunii se află familia Lyons pe care o urmărim pe parcursul a 15 ani, începând cu 2019. Totuși, dramele prin care trec membrii familiei sunt mai degrabă pretexte pentru a urmări evoluția înfricoșătoare a omenirii din punct de vedere politic, economic și tehnologic. 

Cel mai creepy la acest serial este plauzibilul pe care îl simți în permanență în acel viitor apropiat distopic. Ridicarea extremismului la putere, Inteligența Artificială care elimină joburi, tensiuni geopolitice uriașe, tehnologie care scapă de sub control: toate probleme incipiente actuale, cu potențialul de a se transforma în catastrofe globale.

Dacă ce spune un personaj la un moment dat se dovedește a fi real? “Am fost norocoși să ne naștem în anii ’80. Primii 30 de ani din viețile noastre ne-am simțit foarte bine. S-a dovedit însă că ne-am născut într-o pauză”. 

O altă replică memorabilă este: “Lumea devine din ce în ce mai fierbinte, mai rapidă și mai nebună și noi nu ne oprim, nu gândim, nu învățăm; continuăm să alergăm către următorul dezastru”.

E un serial care te pune pe gânduri. Speri că încă mai e timp să faci un alt viitor, dar parcă nu știi de unde să începi schimbarea. Simți că direcția e greșită, dar, ca într-un coșmar, ești blocat într-o inerție fatală. 

A trebuit să-mi repet în cap de mai multe ori că “e doar un serial”. Să sperăm că așa și va rămâne…

Cele 6 episoade sunt pe HBO GO.

Years and Years: Trailer - BBC

Te las să vezi dacă-ți plac serialele astea, apoi mai am și alte recomandări de seriale pentru tine, aici și aici. Iar dacă vrei să primești articole noi și alte informații interesante, abonează-te la Newsletterul lui Sandu.

Apropo, tu ce seriale faine recomanzi? Scrie în comentarii.

Spune-le și altora:

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x